Portál:Třebíč/Článek/2010/11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gymnázium Třebíč

Gymnázium Třebíč je všeobecné gymnázium, které se nachází v třebíčské čtvrti Horka-Domky naproti budově Městského úřadu Třebíč. Blízko školy se nachází i Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa a Hotelová škola Třebíč.

Rozvoj třebíčského školství začal až po školských reformách Marie Terezie v 18. století. V té době byly nasnadě i první pokusy o vytvoření gymnázia v Třebíči. Další, již úspěšnější, snahy se datují do poloviny 19. století. O založení gymnázia usiloval starosta Martin Hassek, který už v roce 1853 podal žádost o zřízení gymnázia. Nakonec se ani tento pokus nestal úspěšným a tak se střední škola opět nezaložila.

V roce 1871 se městská rada rozhodla finančně podpořit gymnázium a císař František Josef I. 14. srpna rozhodl, že gymnázium bude založeno. Prvním ředitelem se stal Alois Vaníček, třebíčské gymnázium bylo jedním z prvních českých gymnázií v Česku. Spolu s Národním domem bylo slavnostně otevřeno 29. října 1871. Již v roce 1873 se stalo gymnázium gymnáziem německým. V roce 1880 se toto gymnázium stalo gymnáziem dvojjazyčným. V roce 1889 byla postavena stará gymnazijní budova. Roku 1994 byla přistavěna nová budova, kotelna a tělocvična.