Pas de Soucy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pas de Soucy

StátFrancieFrancie Francie
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pas de Soucy je vyhlídkové místo v soutěsce gorges du Tarn, nalézající se asi 1,5 km severovýchodně od obce Les Vignes ve francouzském departementu Lozère.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vyhlídka je umístěna na velkém kameni a poskytuje výhled na řečiště řeky Tarn zavalené spoustou kamenů, které se uvolnily po zemětřesení. Stopy po zřícených skalách jsou ještě patrné na úbočí náhorní plošiny Causse Mejean.[1] Řeka protéká mezi kameny a v některých místech i pod nimi. Za povodní po přívalových deštích však může hladina vody dosáhnout až do výše 14 metrů.[2] Nad vyhlídkovou plošinou ční 82 m vysoká skalní věž Roc Aigulle.

Legendy[editovat | editovat zdroj]

O pas de Soucy se vypravují dvě legendy.[3]

První legenda praví, že poté, co se svatá Enimie, dcera franského krále Dagoberta I., vyléčila z malomocenství koupelemi v prameni Burle v nynějším městečku Sainte-Enimie, tak si přála vybudovat na tom místě modlitebnu. To se však nelíbilo Drakovi, vtělení ďábla. Každou noc Ďábel ničil zdi postavené předchozího dne. Svatá Enimie s ním bojovala a za pomoci svatého Hilaria jej zavalila skalami u Pas de Soucy a ďáblovi se poté podařilo utéci po řece.

Druhá legenda praví, že obr Gargantua, který procházel soutěskami Gorges du Tarn a v Sainte-Enimie se příliš tísnil, se rozhodl pokračovat v cestě po náhorní plošině Causse de Sauveterre. U Saint-Rome de Dolan byl překvapen příchodem noci a hladový se rozhodl rybařit v řece Tarn. Klekl si kolenem na okraj náhorní plošiny a aby si posvítil, sebral z oblohy hvězdu. Nešikovně přitom zatřásl horou a způsobil sesuv skal.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [cit. 2023-03-24]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. [cit. 2023-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. [cit. 2023-03-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]