Pánská jízda (film, 1984)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pánská jízda
Původní názevBachelor Party
Země původuSpojené státy americké USA
Jazykangličtina
Délka105 minut
Žánrykomedie, romantický
NámětBob Israel
ScénářNeal Israel
Pat Proft
RežieNeal Israel
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleTom Hanks
Tawny Kitaen
Adrian Zmed
George Grizzard
Barbara Stuart
ProdukceJoe Roth
Bob Israel
Ron Moler
HudbaRobert Folk
KameraHal Trussell
StřihTom Walls
Výroba a distribuce
Premiéra29. červen 1984
Distribuce20th Century Fox
Rozpočet6 miliónů dolarů
Tržby38 400 000 dolarů
Pánská jízda na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pánská jízda (v americkém originále: Bachelor Party) je americká filmová komedie z roku 1984. Režisérem filmu je Neal Israel. Hlavní role ve filmu ztvárnili Tom Hanks, Tawny Kitaen, Adrian Zmed, George Grizzard a Barbara Stuart.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Flámista Rick Gassko (Tom Hanks), který se živí jako řidič autobusu katolické školy, se rozhodne usadit a oženit se se svou přítelkyní Debbie Thompsonovou (Tawny Kitaenová). Poté, co se dozví zprávu o zasnoubení, se Rickovi šokovaní přátelé v čele s Jayem (Adrian Zmed) rozhodnou uspořádat mu velkolepou rozlučku se svobodou. Nevěstini bohatí, konzervativní rodiče jsou s jejím rozhodnutím nespokojeni a její otec požádá o pomoc Colea Whittiera (Robert Prescott), bývalého přítele Debbie, aby sabotoval její vztah s Rickem a získal ji zpět.

Zatímco Debbie si dělá starosti a odchází na svatební večírek pořádaný jejími přáteli, Rick se vydává na rozlučku se svobodou, která se koná v honosném, prostorném hotelovém apartmá, a slibuje, že zůstane věrný. Oba večírky začnou špatně kvůli Coleovu vměšování. Když se rozlučka se svobodou začne rozjíždět, Debbie a dívky se rozhodnou Rickovi a jeho přátelům pomstít tím, že uspořádají vlastní večírek. Obě strany se nakonec střetnou, což vede k tomu, že Debbie obviní Ricka z nevěry.

Rozlučka se svobodou se změní v divoké opilecké orgie a hotelový pokoj je zdemolován, což rozzuří frustrovaného ředitele hotelu (Kenneth Kimmins). Ke zmatkům přispívá i Rickův přítel Brad, který je zoufalý z rozpadu svého manželství a několikrát se pokusí o sebevraždu. Když se Brad pokusí podřezat si žíly elektrickým holicím strojkem, Rick mu řekne: "No..... aspoň budeš mít zápěstí hladké a k zulíbání."

Rick přesvědčí Debbie o své lásce a věrnosti právě ve chvíli, kdy na večírek vtrhne policie. V následné šarvátce se Rick a Debbie rozdělí a Cole Debbie unese, takže je Rick a jeho přátelé pronásledují. Honička vyvrcholí soubojem mezi Rickem a Colem v kině s 36 plátny, přičemž pěstní souboj probíhá synchronizovaně s podobným soubojem, který se promítá ve 3D filmu promítaném za nimi; diváci se domnívají, že skutečný souboj je mimořádným 3D efektem. Rick v souboji zvítězí a znovu se setká s Debbie.

Po svatbě jsou Rick a Debbie odvezeni na letiště na svatební cestu v Rickově školním autobusu, který řídí rozesmátý Brad.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Tom Hanks Rick Gassko
Tawny Kitaen Debbie Thompson
Adrian Zmed Jay O´Neill
George Grizzard Ed Thompson
Barbara Stuart paní Thompson
Robert Prescott Cole Whittier
William Tepper Stan Gassko
Wendie Jo Sperber Tina Gassko
Michael Dudikoff Ryko

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Film získal mezi diváky na největších filmových databázích spíše průměrné hodnocení.

  • csfd.cz: 6/10 hvězdiček
  • imdb.com: 6/10 hvězdiček
  • fdb.cz: 7/10 hvězdiček

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bachelor Party (1984 film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]