Ofenzíva v guvernorátu Al-Bayda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ofenzíva v guvernorátu Al-Bayda
konflikt: Jemenská občanská válka (2014–současnost) a Jemenská krize, Maribská ofenzíva
Mapa ofenzívy
Mapa ofenzívy

Trvání17. května - 1. září 2020
MístoGuvernorát Al-Bayda, Jemen
VýsledekVítězství Hútíů
Strany
JemenJemen Jemen (pro-hádíovští loajalisté) Hútíové Al-Káida na Arabském poloostrově

Islámský stát


Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ofenzíva v guvernorátu Al-Bayda bylo vojenské střetnutí občanské války v Jemenu v roce 2020 na maribské frontě. Skončilo vítězstvím Hútíů nad Hádíovskou vládou a milicemi Al-Káida. Hútíové získali okresy Kaifa, Walad Rabi a Al-Kuraišya, drží tím pádem 80 % guvernorátu.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

21. června hútijské síly bojovaly v guvernorátu Al-Byada s cílem dosáhnout Mahilia a zaútočit na Marib od jihu. Podle Hádího loajalistů hútijská ofenzíva v oblasti Al Nahma v okresu Mahlia v Maribu ohrožuje jejich síly útokem z jihu.

30. června Hútíové postoupili na severu Al-Baydy a na jihu Maribu, dobyli 400 km čtverečních a zabili, zranili nebo zajali 250 nepřátelských vojáků a dobyli 12 základen.

12. srpna hútijské zdroje oznámily postup proti Al-Káidě a Islámskému státu na jihovýchodě Maribu a količním silám vedeným Saúdy na jihozápadě. 19. srpna mluvčí Hútíů generál Jahya al-Sari řekl, že po bojích dobyli okresy Walad Rabi a Al-Kuraišya s 1000 km2, dobyli 12 základen a zabili, zranili nebo zajali dalších 250 vojáků.

22. srpna hútijská média oznámila postup proti Al-Káidě a Islámskému státu v Baydě. Podle jemenských médií ukořistili sunnitským džihádistům protitankové rakety M47 Dragon, kulomety M2 Browning a zásoby Světového potravinového programu.

Následky[editovat | editovat zdroj]

23. září 2021 Hútíové oznámili, že dobytím tří okresů efektivně kontrolují guvernorát. Ministerstvo obrany Hútíů to považovalo za strategické vítězství nad Al-Káidou a Islámským státem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Al Bayda offensive na anglické Wikipedii.