Nedozor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nedozor je zaniklá obec na Slovensku v okrese Turčianské Teplice, která zanikla sloučením s obcí Rakša v roce 1934.[1]

Polohopis[editovat | editovat zdroj]

Dnes už je Nedozor v podstatě úplně spojený s obcí Rakša. Podle mapy v díle Mateje Bela Turčianska stolica se nacházel na jižním břehu potoka Rakša.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Nedozor existoval již v 1. polovině třináctého století. Když byl v roce 1264 kostel v Michalu obdarován pozemky, část z nich byla podle listin vykrojena z nedozorského katastru. V roce 1277 přidal zvolenský župan Biter Matejovi, synovi Ondrejovu pole, které se podle jeho popisu polohy shoduje s Nedozorem (v listinách se zmiňuje jako Terra Nunsyr). Potom přecházel z rukou do rukou Nyáryovů a malých turčianských zemanů (Ruttkay, Záthurecký, Raksányi). Nedozor nebyl nikdy velký, v roce 1715 žilo v něm pět selských a pět poddanských rodin. O sto let později měl 177 obyvatel[2]. V roce 1934 byl sloučen s Rakší a tento stav trvá dodnes.

Kultura a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Památky[editovat | editovat zdroj]

Vesnická zvonice, zděná lidová stavba na půdorysu čtverce s barokní helmicí z roku 1820. Stavba má hladké fasády, rezonanční otvory jsou ukončeny segmentem, střecha je pokryta šindelem. Nachází se zde zvon z roku 1829 od S. Hackenbergera z Kremnice[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nedozor na slovenské Wikipedii.

  1. História obce Rakša na stránke obce. http://www.raksa.sk/-historia Archivováno 27. 10. 2020 na Wayback Machine., [cit. 2017-03-08].
  2. PHDR. JÁN ŠTEFAN ŠIKURA. Miestopisné dejiny Turca. Bratislava : Slovenská akadémia vied a umení, 1944.
  3. Rakša- zvonica. Pamiatky na Slovensku.