Naučná stezka vojenské historie Králíky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka vojenské historie Králíky
Naučná stezka sestupuje z povrchu tvrze Hůrka k protitankovému příkopu u K-S 14
Naučná stezka sestupuje z povrchu tvrze Hůrka k protitankovému příkopu u K-S 14
Základní informace
TypNaučná stezka
Délka4,5 km
ProvozovatelKrálická pevnostní oblast o. p. s.
Značenínaučná turistická značka naučná stezka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaHanušovická vrchovina
ČeskoČesko Česko, Okres Ústí nad Orlicí
StartKrálíky (Velké náměstí)
CílKrálíky (Velké náměstí)
Výškový rozdíl101
Nejvyšší bodVýšina 669 m
Nejnižší bodKrálický potok 565 m
Vyhlídkové bodyviz text
Zajímavostiviz text
Některá data mohou pocházet z datové položky.

naučná turistická značkaNaučná stezka vojenské historie Králíky je turistická naučná trasa na severním okraji města Králíky v Hanušovické vrchovině a v Králické pevnostní oblasti.

Naučná stezka je 4,5 kilometru dlouhá a je vyznačena značkami běžně Klubem českých turistů používanými k vyznačování naučných stezek. Účelem zřízení trasy bylo propojení centra města Králíky a trojice vojenských muzeí nacházejících se na severním okraji města, jakož i dalších lokalit zajímavých z pohledu zdejší vojenské historie. Na trase je zřízeno třináct tematických informačních tabulí v pěti jazycích. V seznamu tras KČT má číslo 9497.

Trasa naučné stezky není jednoduše okružní, ale skládá se z hlavního a vedlejšího okruhu, propojky a odboček. Počátek a konec stezky se nachází na králickém Velkém náměstí, kde se zároveň nalézá Městské muzeum Králíky, turistické informační centrum a východiště značených cest na Králický Sněžník, Horu Matky Boží či k dělostřelecké tvrzi Bouda. Trasa vede z náměstí východním směrem ulicí Jana Opletala, překonává Králický potok a v ulici Ke Skalce se napojuje na hlavní okruh. Poté vede pěšinou severním a severovýchodním směrem k vstupnímu areálu muzejně zpřístupněné dělostřelecké tvrze Hůrka. K vlastnímu vchodu do muzea je z hlavního okruhu zřízena krátká značená odbočka jihovýchodním směrem. Hlavní trasa pokračuje na severovýchod k silnici II/312 Králíky - Hanušovice, kde se prudce stáčí na západ na zpevněnou polní cestu. Následuje odbočka k severozápadu, která vede do vrcholového prostoru kóty 666 m Výšina, kde na ní navazuje kratší vedlejší okruh obcházející zde umístěné bojové objekty tvrze Hůrka a vyhlídkový bod na Králický Sněžník. Hlavní trasa klesá západním směrem podél areálu vojensko-historických bojových ukázek Akce Cihelna k silnici III/31224 Králíky - Prostřední Lipka, kde se nachází areál Vojenského muzea Králíky a rovněž muzejně zpřístupněný pěchotní srub K-S 14 "U Cihelny". Ke vstupům do obou muzeí je opět zřízena krátká značená odbočka severním směrem. Hlavní trasa se prudce stáčí jihovýchodním směrem a vede po zpevněné polní cestě zpět k městu Králíky do ulice Ke Skalce na křižovatku s odbočkou vedoucí na Velké náměstí ke koncovému bodu stezky.