Následky (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Následky
Původní názevThe Fallout
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka92 min.
Žánrdrama
Scénář a režieMegan Park
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJenna Ortegová
Maddie Ziegler
Niles Fitch
Will Ropp
John Ortiz
… více na Wikidatech
ProdukceShaun Sanghani
David Brown
Joannie Burstein
Rebecca Millerová
HudbaFinneas O'Connell
KameraKristen Correll
Výroba a distribuce
Premiéra17. března 2021 (South by Southwest Film Festival)
27. ledna 2022 (USA)
Produkční společnostNew Line Cinema
DistribuceHBO Max
Následky na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Následky (anglicky The Fallout) jsou americké filmové drama z roku 2021. Jde o celovečerní režijní debut kanadské herečky Megan Park, jež zároveň k tomuto filmu napsala scénář. Snímek pojednává o středoškolačce Vadě Cavell, ztvárněné Jennou Ortegou, která se po střelbě na škole vypořádává s výrazným emocionálním traumatem. V dalších rolích se ve filmu objevují Maddie Ziegler, Julie Bowen, John Ortiz, Niles Fitch a Shaliene Woodley. Hudbu k filmu složil americký hudebník Finneas O'Connell. Světová premiéra filmu proběhla v březnu 2021 na americkém filmovém a hudebním festivalu South by Southwest.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Středoškolačka Vada (Jenna Ortega) jde během vyučování na toaletu poté, co jí zavolala mladší sestra Amélie (z jiné školy), že má první menstruaci, aby spolu pohovořily. Zatímco je v koupelně, dojde na škole ke střelbě. Vada se ukrývá v kabince se svými spolužáky Miou (Maddie Ziegler) a Quintonem (Niles Fitch), kterému střelec zabil bratra.

V následujících týdnech po incidentu pociťuje Vada posttraumatické syndromy a postupně se odcizuje jak od své rodiny, tak i nejlepšího kamaráda Nicka. Návštěva vzpomínkových akcí ji ještě více vyčerpává. Nedokáže vejít do koupelny, kde se schovávala před střelbou, což má za následek, že se ve škole pomočí. Experimentuje s drogami pro potlačení stresu. Jedinými lidmi, se kterými Vada cítí sounáležitost, se stávají Mia a Quinton, se kterými se před střelbou schovávala. Chodí na terapie. Volné dny tráví u Mii, jejíž rodiče cestují. Během jedné propité noci Vada políbí Miu a intimně se sblíží.

Nickovi, kterého incident donutil k aktivismu a boji za větší bezpečnost na školách, vadí Vadino nezodpovědné chování, což vyústí v hádku. Vada se pokusí navázat romantický vztah s Quintonem, který ji však odmítne, neboť není emocionálně připravený. Vada propadá dále do větší izolace od své rodiny a nyní i od Mii a Quintona.

Amélie se domnívá, že se na ni její starší sestra zlobí, neboť ji svým telefonátem vylákala ze třídy a tím i ohrozila na životě, za což se jí pozdě večer omlouvá. Toto nedorozumění konečně vybízí Vadu, aby projevila, co skutečně pociťuje. Postupně nachází cestu zpět jak k Amélii a svým rodičům, tak k Mie i sobě samé. Film končí v momentě, kdy Vada čeká před budovou na Miu. Na telefonu se jí zobrazí notifikace s oznámením o další střelbě na jiné škole v zemi, načež Vada dostává panický záchvat.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Fallout (film) na anglické Wikipedii.

  1. RAMOS, Dino-Ray. SXSW Film Festival Unveils Full Lineup; Charli XCX Quarantine Feature To Close Fest; Tom Petty Docu Set As Centerpiece [online]. 2021-02-10 [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]