Motýl vzlétl k záři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Motýl vzlétl k záři
Základní informace
Původní názevStage Door
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké.
JazykAngličtina
Délka92 minut
Žánrydrama, komedie
PředlohaDivadelní hra Edny Ferberové: Stage Door
ScénářAnthony Veiller
Morrie Ryskind
RežieGregory La Cava
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleKatharine Hepburnová
Ginger Rogersová
Adolphe Menjou
ProdukcePandro S. Berman
HudbaRoy Webb
KameraRobert De Grasse
KostýmyMuriel King
StřihWilliam Hamilton
Výroba a distribuce
Premiéra8. října 1937
Produkční společnostRKO Pictures
DistribuceRKO Radio Pictures
Rozpočet952 000 $
Tržby1 762 000 $
OceněníCena New York Film Critics Circle za nejlepší režii (1937)
Motýl vzlétl k záři na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Motýl vzlétl k záři (v americkém originále: Stage Door) je americké komediální drama z roku 1937, režírované Gregory La Cavou. Hlavní role ve filmu ztvárnili Katharine Hepburnová, Ginger Rogersová a Adolphe Menjou.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Jednoho dne se Terry Randallová (Katharine Hepburnová) ubytuje v přeplněném divadelním penzionu Footlight Club v New Yorku, kde bydlí spousta mladých a ctižádostivých hereček, které stále čekají na svou první velkou roli. Kvůli Terryinu uhlazenému vystupování a mírně nadřazenému přístupu ji většina hereček jen odsuzuje a často ji pomlouvají, stejně jako místní stravu, muže i zdejší hereckou učitelku Anne Lutherovou (Constance Collierová). Terry však jako herečka také teprve začíná, ale kvůli své kráse a talentu má nad ostatními podstatně navrch. Navíc také pochází z bohaté středozápadní rodiny a vlastní spoustu drahého oblečení, které jí nejen její spolubydlící Jean Maitlandová (Ginger Rogersová) závidí.

Když jednou večer Jean a její taneční partnerka Annie vystupují v jednom z nočních klubů, všimne si jich vlivný divadelní producent Anthony Powell (Adolphe Menjou), kterému se Jean zalíbí a pokusí se jí pomoct s hledáním její první vážné role. Jean se do něj postupně také zamiluje. Mezitím však další z hereček z penzionu Kay Hamiltonová (Andrea Leedsová) se po dřívějším velkém úspěchu pokusí znovu zažádat o schůzku s Powellem, který ji však už třetí týden odmítá. Kay se zoufale snaží získat roli ve hře Enchanted April (~ Čarovný duben) a když zjistí, že Powell jejich schůzku opět zrušil, přímo před sekretářkou omdlí, avšak Terry, hned poté co ji uvidí, naštvaně vrthne do Powellovy soukromé kanceláře a začne mu vyčítat jeho bezcitnost. Při této příležitosti Terry na Powella také zapůsobí a s finanční podporou jejího otce, který si však nepřeje, aby se stala herečkou a přeje si aby na jevišti selhala, si Terry nakonec Powell pozve k sobě domů na pohovor. Terry se však záletnickým Powellem nenechá svést jako se to málem stalo její spolubydlící Jane. Právě ona se u Powella také neohlášeně objeví a poté, co Terry předstírá, že se ji Powell pokouší svést, rychle a naštvaně odejde. Za její „záchranu“ před Powellem se však Terry díků nedočká, a kromě naštvání Jean také zlomí srdce své kamarádce Kay, které takto omylem přebrala její vysněnou roli.

Nezkušená Terry je však při divadelních zkouškách naprosto nemožná a Powell se proto pokusí s jejím otcem smlouvu zrušit. Terry se však nakonec dostane až na premiéru, ale těsně před svým výstupem se od Jean dozví, že zoufalá Kay spáchala sebevraždu. Terry se hned na to rozhodne nevystoupit, ale její učitelka Anne Lutherová ji nakonec přesvědčí. Terry zarmoucená smrtí své kamarádky nakonec podá excelentní výkon a hra se stane hitem. Při svém závěrečném projevu projeví poctu zesnulé Kay a nakonec se s Jean i usmíří.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Katharine Hepburnová Terry Randallová
Ginger Rogersová Jean Maitlandová
Adoplhe Menjou Anthony Powell
Gail Patricková Linda Shaw
Constance Collierová Anne Lutherová
Andrea Leedsová Kay Hamiltonová
Samuel S. Hinds Henry Sims (Terryin otec)
Lucille Ballová Judy Canfieldová
Eve Ardenová Eva
Ann Millerová Annie
Franklin Pangborn Harcourt (Powellův komorník)
Phyllis Kennedy Hattie (kuchařka a uklízečka ve Footlights Clubu)

Reakce[editovat | editovat zdroj]

  • csfd.cz: 8/10 hvězdiček
  • imdb.com: 8/10 hvězdiček
  • fdb.cz: 8/10 hvězdiček

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vítězství[editovat | editovat zdroj]

Nominace[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stage Door na anglické Wikipedii.

  1. Motýl vzlétl k záři. ČSFD.cz [online]. [cit. 2024-04-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]