Monitoring médií

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Monitoring médií je systematický sběr mediálních dat v určitém časovém období s cílem sledovat konkrétní témata, značky, osoby, instituce a další subjekty a reakce na ně v médiích.[1] Nástroje monitoringu médií dokáží zachytit zmínku požadovaného hesla napříč jak sociálními, tak i tradičními médii.[2] Výstup monitoringu médií pak má například podobu shrnutí v emailu nebo přehledu v online aplikaci.

Cílem monitorování je průběžné zjišťování dopadu firmami nasazených komunikačních aktivit a kampaní a jejich vyhodnocování. Monitoring probíhá primárně analýzou textových pramenů, mnohdy tvořených přepisy rozhlasových či televizních vysílání do textové podoby za pomocí počítačového učení (machine learning) a umělé inteligence. Tyto výstupy jsou běžně společnostmi archivovány a využívány k monitoringům a analýzám dle zadání.[3]

V podnikání je monitoring médií důležitým marketingovým a PR nástrojem pro sledování dopadů inzerce či jiných propagačních a reklamních aktivit jak svých, tak i konkurence napříč tradičními i sociálními médii.[4]

Monitoring médií většinou obstarávají soukromé společnosti, v České republice například jako první v roce 1995 Newton Media nebo Monitora Media od roku 2015.

V dnešní době mají monitorovací společnosti běžně své mobilní aplikace. První mobilní aplikaci určenou pro monitoring médií představil na domácím trhu v říjnu roku 2018 Newton Media s názvem NewtonOne.[5] Monitora Media launchovala první verzi své mobilní aplikace (na iOS) se stejným názvem, tedy Monitora, v květnu 2019.[6]

Současné možnosti mediálního monitoringu přesahují běžný sběr dat. Díky neustálým inovacím se správa dat posouvá k mnohem efektivnější práci s mediálními daty. Například Newton Media ve spolupráci se softwarovou společností Geneea vyvinul entity, které ze souboru článků vybírají nejvíce frekventované výrazy a umožňují tak rychlou orientaci ve velkém množství zpráv. Newton jako jediný na českém trhu pracuje s analýzou větných členů, která znázorňuje, jaká sdělení se v textech objevují nejčastěji.[7]

Oborové asociace a konference[editovat | editovat zdroj]

Monitoring médií spadá pod tzv. media intelligence, pojem, který v sobě skrývá sběr dat a jejich analýzu s cílem zjišťování sociálních a redakčních obsahů. Zastřešující obchodní asociací nad společnostmi poskytujícími tyto služby je Mezinárodní asociace pro měření a vyhodnocování komunikace AMEC sídlící v Londýně (International Association for Measurement and Evaluation of Communication).[8] Asociace AMEC představuje forum, nabízející členům možnost sdílet své poznatky o postupech ve světě mediálních analýz.

Podobnou globální asociací media intelligence společností představuje francouzský FIBEP (Federation Internationale des Bureaux d’Extraits de Presse) s více než 130 korporátními členy. Asociace FIBEP se svými členy organizuje každých 18 měsíců konferenci, během které společnosti prezentují nejnovější zjištění a postupy v oboru, pořádají workshopy a diskuze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. monitorování - ABZ.cz: slovník cizích slov. slovnik-cizich-slov.abz.cz [online]. [cit. 2019-11-10]. Dostupné online. 
  2. Monitoring konkurence ukáže, kudy s byznysem dál. Dělejte ho proto co nejlépe. Takhle... – Tyinternety.cz. tyinternety.cz [online]. [cit. 2019-11-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-11-06. 
  3. Definice a význam Monitoring. www.vyznam-slova.com [online]. [cit. 2019-11-10]. Dostupné online. 
  4. MAM, Redakce. Aplikace NewtonOne rozšiřuje uživatelské funkce o monitoring sociálních médií. Marketing & Media [online]. 2019-09-12 [cit. 2019-11-10]. Dostupné online. 
  5. Newton uvedl mobilní aplikaci pro monitoring médií. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2021-12-11]. Dostupné online. 
  6. Monitora. App Store [online]. [cit. 2021-12-11]. Dostupné online. 
  7. Newton Media přináší rychlou orientaci v mediálních datech. iDNES.cz [online]. 2021-11-12 [cit. 2021-12-11]. Dostupné online. 
  8. AMEC [online]. [cit. 2019-11-10]. Dostupné online. (anglicky)