Miroslav Uďan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miroslav Uďan
Chybí svobodný obrázek.

Miroslav Uďan je český podnikatel, spoluzakladatel společnosti Shoptet a jedna z nejvýraznějších osobností českého e-commerce. Své první internetové projekty začal realizovat již v 16 letech, jednalo se však převážně o neziskové aktivity. Během své práce testera nových telefonů ve společnosti T-Mobile se začal zajímat o e-commerce a provozoval menší e-shop, ve kterém prodával kosmetiku pomocí dropshippingu[1].

V tomto období se seznámil se svým budoucím partnerem v Shoptetu Tomášem Krejčím, který pro něj tento e-shop naprogramoval, a tím začala jejich intenzivnější spolupráce. Ta vedla v roce 2008 k založení platformy Shoptet, která umožňovala podnikatelům vytvořit a spravovat vlastní e-shop za zlomek ceny, kterou v té době nabízely ostatní společnosti. Tomáš Krejčí měl na starosti technickou stránku a Uďan tu obchodní a marketingovou. Během několika měsíců fungování Shoptetu se jim podařilo získat několik desítek zákazníků, což Uďana přimělo k odchodu z práce v T-Mobilu a umožnilo mu začít pracovat na Shoptetu na plný úvazek.

Uďan opustil pozici generálního ředitele Shoptetu v roce 2021[2], kdy měla platforma téměř 25 000 e-shopů, a prodal významnou část svého podílu tehdejšímu partnerovi a českému miliardáři Ondřeji Tomkovi.

Mezi jeho projekty patří také svympanem.cz, kde radí nadějným podnikatelům, jak postupovat při zakládání a rozjezdu vlastního podnikání[3].

V současné době pracuje na svém novém startupu Out of Dark, který pomáhá firmám vizualizovat a zlepšovat jejich zákaznickou cestu[4].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Miroslav Uďan (Shoptet): 90 % lidí netuší, jak na internetu prodávat [online]. 21.5.2014. Dostupné online. 
  2. Miroslav Uďan po 12 letech končí jako ředitel Shoptetu. Kormidlo přebírá Samuel Huba a zaměří se na expanzi [online]. 13.4.2021. Dostupné online. 
  3. Miroslav Uďan: Snažím se lidem, kteří mají sen osamostatnit se, co nejvíce pomoci [online]. 28.7.2014. Dostupné online. 
  4. Miroslav Uďan rozbíhá nový startup a prodal část Shoptetu. Svůj podíl navýšil Ondřej Tomek [online]. 8 April .2023. Dostupné online.