Martin Janeček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Martin Janeček
Alma materJihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Povolánímanažer
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Martin Janeček je bývalý generální ředitel Generálního finančního ředitelství, řídícího orgánu Finanční správy České republiky. Ve funkci působil od října 2014 do prosince 2018.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval ekonomiku a management na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, poté byl zaměstnán na finančním úřadě v Českých Budějovicích. V roce 2014, kdy vedl ministerstvo Andrej Babiš, byl uveden do vedení finanční správy. Za jeho působení ve funkci byly zavedeny přísnější nástroje s cílem zlepšit výběr daní, např. EET nebo kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty a opatření bránící odlivu zisků do zahraničí.[1]

Ve funkci byl nahrazen Tatjanou Richterovou na konci prosinci 2018.[2]

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V období jeho funkčního období čelila Finanční správa kritice za nadužívání tzv. zajišťovacích příkazů vůči firmám, kde existovalo podezření na podvod s DPH (daní z přidané hodnoty) v dodavatelském řetězci.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Šéf finanční správy Martin Janeček rezignoval. Je to moje osobní rozhodnutí, tvrdí. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2018-11-01 [cit. 2019-01-09]. Dostupné online. 
  2. Boj o lepší pověst. Nová šéfka finanční správy ukázala plány, poslance to nezajímalo. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2019-01-09 [cit. 2019-01-09]. Dostupné online.