Manuela Malasaña

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Manuela Malasaña
Rodné jménoManuela Malasaña Oñoro
Narození10. března 1791
Madrid
Úmrtí2. května 1808 (ve věku 17 let)
Madrid
RodičeJuan Malasaña
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Manuela Malasaña Oñoro (10. března 1791 Madrid2. května 1808 Madrid) byla španělská vyšívačka, která se stala obětí během květnového povstání 1808 v Madridu, což bylo lidové povstání proti Napoleonovým francouzským okupačním jednotkám.

Manuela byla dcerou francouzského pekaře Jeana Malesange, který se španělsky jmenoval „Juan Malasaña“, a jeho manželky Marcely Oñoro. Bydlela v ulici San Andrés č. 18.

Jako mnoho dalších mladých lidí z Madridu se i tato dívka podílela na obraně kasáren Parque de Artillería de Monteleón, které se nacházely na místě, které bylo později pojmenováno Plaza del Dos de Mayo. Byla zajata a popravena na základě obvinění, že ji našli se zbraní. Byly to nůžky.[1]

Jméno Manuela Malasaña se objevuje s číslem 74 v seznamu obětí vedeném vojenským a městským archivem Madridu.

Manuela byla ve svém okolí známá svým mládím a sympatiemi, které vyzařovala. Skutečnost, že zemřela tak mladá a dala svůj život věci svobody, vytvořila kolem její památky velkou hrdinskou legendu. Její idealizovaný portrét se nachází v Sále hrdinů v Armádním muzeu – je dílem vojáka José Luise Villar y Rodríguez de Castro. Madrid uctil její památku pojmenováním ulice jejím jménem, a to ve své staré čtvrti Maravillas, poblíž místa, kde žila. V 80. letech 20. století celá čtvrť Maravillas začala být známá jako čtvrť Malasaña. Město Móstoles po ní pojmenovalo ulici a stanici metra na lince 12.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Manuela Malasaña na francouzské Wikipedii a Manuela Malasaña na španělské Wikipedii.

  1. RÉPIDE, Pedro de; ROMERO, Federico. Las calles de Madrid. 4a ed. vyd. Madrid: Afrodisio Aguado 803 s. ISBN 978-84-202-0001-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]