Landmannalaugar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled z Laugahraun

Oblast Landmannalaugar (český název Duhové hory) leží ve výšce 600 m nad mořem a je druhou největší geotermální oblastí na Islandu. Hlavní přístupovou cestou je silnice F225, sjízdná ale jen pro terénní vozy a pouze v létě, protože silnice je uzavřena až do začátku června a otevřená je pouze do konce září. Po ní se dojede na výchozí místo pro treky a výlety po Duhových horách, kterým je velké tábořiště s chatou Landmannalaugar. Asi 200 m od ní vytéká zpod lávového pole teplý i studený pramen a oba se vlévají do jednoho jezírka, které poskytuje turistům skvělou koupel. Okolní obsidiánové a ryolitové vrcholy jsou zbarveny mnoha oranžovými, zelenými a šedými pásy.

Vede zde několik turistických tras a také zde začíná známý čtyřdenní trek do údolí Þórsmörk. Základní trasa vede přes lávové pole Laugahraun k barevnému vrcholu Brennisteinsalda s horkými sopouchy a sirnými ložisky, další např. na nejvyšší vrchol Blahnúkur (Modrý vrchol, 943 m).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LEFFMAN, David a James PROCTOR. Island. 3. vyd. Přeložil Dana HOBZOVÁ. Brno: Jota, 2011, xxiv, 351 s., [8] s. obr. příl. Průvodce. ISBN 9788072178858.
  • CORNWALLIS, Graeme a Deanna SWANEY. Island: Grónsko ; Faerské ostrovy. Praha: Svojtka & Co., 2002, 639 s. Z řady průvodců Lonely Planet. ISBN 8072374788.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]