Kropáčové z Krymplova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erb pánů z Krymplova

Kropáčové z Krymlova (příp. z Krymplova) byli staročeskou erbovní rodinou, později povýšenou na vladyckou, jež pravděpodobně vymřela roku 1756.

Erb[editovat | editovat zdroj]

Erb (v modrém štítě tři zlaté jetelové trojlístky) byl udělen majestátem z 13. 3. 1541 pražským měšťanům Janu Kropáčovi a Václavovi Medkovi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jan získal velké jmění půjčováním peněz. Jeho potomek Zikmund koupil roku 1568 obec Letky s příslušenstvím. Zikmundovými potomky byli Šebastián(†1600)a Jan, z nichž Jan zdědil po bratrovi Letky. Syn jednoho z nich byl Zikmund, který byl katolík, proto hodně utiskoval lidi podobojího smýšlení. Filip Fabricius mu dal v roce 1622 za manželku svou dceru Lidmilu. Když Prahu opanovali Sasové, obával se pomsty a uprchl z Čech. Zemřel okolo roku 1640. Zůstaly po něm statky Vrutice (po manželce, odtud jméno Kropáčova), mlýn v Praze, dvůr u Mělníka, vinice a peníze za prodané Letky. Jeho dětmi byli Jan Ignác, Filip Václav, František Ignác (jezuita) a dcera Justina. První tři se v roce 1649 ujali pozůstalostí a ostatní byli vyplaceni. Filip a Zikmund (zemřel roku 1665) zůstali v Praze. Jan Ignác byl ženatý s Alžbětou Trčkovou z Lípy (sestrou Trčky zavražděného v roce 1634) a pro své služby a zásluhy svého otce byl povýšen majestátem 1. 7. 1669 do stavu rytířského a obdržel příjmeni po svém dědovi z Hohenfallu. Také byl polepšen jeho erb.Jeho syn František Albrecht držel Vrutici a Katusice, byl c. k. radou, radou komorního a dvorního soudu a hejtmanem litoměřického kraje. Zemřel v roce 1702, s manželkou Lidmilou Bzenckou z Prorubě (umřela v roce 1733) zplodil syny Františka Adama a Jana Václava. František Adam se ujal Vrutice, roku 1710 ji prodal a zemřel roku 1756 ve věku 79 let. Jím pravděpodobně tato rodina vymřela.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Tento článek obsahuje text (volné dílo) z hesla „Kropáč z Krymlova“ Ottova slovníku naučného, jehož autorem je August Sedláček.

Související články[editovat | editovat zdroj]