Koza krétská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kozy krétské v zajetí

Koza krétská, lidově zvaná kri-kri (latinsky Capra aegagrus cretica) nebo také koza bezoárová krétská,[1] je druh divoké kozy, poddruh kozy bezoárové. Dříve byla považována za poddruh divoké kozy. Koza krétská se dnes vyskytuje jen na Krétě a třech malých ostrůvcích (Dia, Theodorou a Agii Pantes).[1]

V roce 1960 byla koza krétská ohrožena vyhynutím, když její populace čítala 200 kusů. Byla totiž za druhé světové války v období německé okupace jedinou obživou partyzánů, kteří se ukrývali v horách. Z tohoto důvodu byl v roce 1962 na ostrově Kréta v pohoří Bílé hory založen národní park Samaria. I když se počet koz zvýšil na 2 000, jsou stále považovány za zranitelné. Důvodem jsou lovci, kteří je loví kvůli křehkému masu, ubývající pastviny a nemoci, které druh zasáhly. Hrozbu představuje také křížení, protože se krétské kozy mohou křížit s běžnými kozami. Jejich lov je přísně zakázán.

Kri-kri má krátkou světle hnědou srst s tmavým pruhem na zádech. Je plachá, během dne odpočívá a turistům se raději vyhýbá. Může skákat na velké vzdálenosti a problém ji nedělají ani téměř svislé svahy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Profil taxonu, poddruh, koza krétská, Capra aegagrus cretica Schinz, 1838. www.biolib.cz [online]. biolib.cz. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]