Kohútka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kohútka

Vrchol914 m
Poloha
StátČeskoČesko Česko
SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kohútka (914 m n. m.) je vrchol v Javorníkách ležící v Česku při hranici se Slovenskem.[1] Vrcholové oblasti zejména na moravské straně zabírá rekreační a lyžařské středisko s více chatami.

Polohopis[editovat | editovat zdroj]

Vrchol se nachází v severozápadní části pohoří, na severním okraji geomorfologického podcelku Vysoké Javorníky.[2] Slovenská část na jižním úpatí náleží k obci Lazy pod Makytou v okrese Púchov, severní svahy spadají do katastru Nového Hrozenkova v okrese Vsetín. Přímo pod vrchol vedou přístupové cesty ze slovenské (přes Lazy pod Makytou) i moravské strany (přes Nový Hrozenkov). Jižní svahy odvodňují přítoky Bielej vody, severní svahy odvodňuje potok Vranča, ústící do Vsetínské Bečvy.[3]

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Horský masiv leží v Chráněné krajinné oblasti Kysuce.[3]

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Vrcholová část Kohútky s rekreační oblastí patří mezi turisticky nejatraktivnější lokality regionu. Lyžařské středisko a množství ubytovacích kapacit s nabídkou volnočasových a sportovních aktivit sem lákají návštěvníky během celého roku. Přístupnost autem zjednodušuje přístup do střediska jak slovenským, tak českým návštěvníkům a turistům.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Nejjednodušší přístup vede asfaltovou cestou přes osadu Čertov, místní část Lazov pod Makytou, resp. z moravské strany přes Nový Hrozenkov. Vrcholem vede červená turistická značka červeně značená Javornická magistrála (Makyta - Kohútka - Velký Javorník), na kterou se v blízkém okolí připojují:[3]

Kromě vyznavače pěší turistiky oblast vyhledávají i cykloturisté a v zimním období vede hřebenem pohoří běžkařská stopa, která rozšiřuje možnosti lyžařského střediska.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kohútka na slovenské Wikipedii.

  1. Základní mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-05-02]. Dostupné online. 
  2. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  3. a b c Mapy.cz [online]. Seznam [cit. 2022-05-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]