Knižní trailer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Knižní trailer je krátký videosnímek, jehož účelem je upoutat čtenáře na konkrétní knihu.[1] Jde o obdobu filmových trailerů, ze kterých si bere inspiraci.[2] Zatímco filmové upoutávky se promítají v kinech, působiště knižního traileru se nachází hlavně na internetových stránkách a sociálních sítích.

Protože marketingové rozpočty na knihy se jen vzácně přibližují těm filmovým, jsou i knižní upoutávky skromnější a málokdy obsahují hrané scény. Pokud se zde přece jen objevují herci, tvůrci traileru se snaží neukazovat jejich tváře, aby čtenářům nezkazili dojem z knihy tím, že jim ukážou podobu hlavních postav.

Knižní trailer je většinou vytvářen pomocí počítačové animace a snaží se vyvolat atmosféru přibližující žánr knihy.[3] Některé knižní trailery někdy zobrazují autora, který na kameru představuje své dílo a láká potenciální čtenáře.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANKETA: Už i literatura používá video. Vyberte nejlepší knižní trailer. iDNES.cz [online]. 2014-05-26 [cit. 2021-09-27]. Dostupné online. 
  2. Videa dneska točí skoro každý - i knihy. ČT24 [online]. [cit. 2021-09-27]. Dostupné online. 
  3. Trailery mají dnes kromě filmů i nové knížky. Podívejte se, jak vzniká knižní video. Hradec Králové [online]. 2018-09-16 [cit. 2021-09-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]