Iwaidjanské jazyky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Iwaidjanské jazyky
Iwaidjanské jazyky vyznačeny fialově na mapě severní Austrálie
Iwaidjanské jazyky vyznačeny fialově na mapě severní Austrálie
RozšířeníAustrálieAustálie
Počet mluvčíchokolo 300

Iwaidjanské jazyky jsou velmi malou jazykovou rodinou, do kterých patří několik málo domorodých jazyků na severu Austrálie (přesněji v Arnhemské zemi, především pak na ostrovech Goulburn a Croker), na území Severního teritoria.

Existují už jen 2 živé iwaidjanské jazyky, z nichž oba mají okolo 150 mluvčích: jazyk iwaidja, který se používá především v komunitě Minjilang na ostrově Croker a jazyk maung, který se používá především v komunitě Warruwi na ostrově Goulburn. Oba jazyky se učí i děti. Jazyk amurdag vymřel v roce 2016 se smrtí Charlieho Munguldy, posledního mluvčího tohoto jazyka.[1]

Rozdělení a zařazení[editovat | editovat zdroj]

Podskupiny iwaidjanských jazyků a jednotlivé jazyky:

Iwaidjanské jazyky 
Iwaidjické jazyky 
Warrkbické jazyky 

Iwaidja

Garig

Ilgar

Manangkari

Maung

Amurdag

† označuje mrtvé jazyky

Iwaidjanské jazyky byly ovlivněny makasarštinou, malajštinou a jazykem bininj gun-wok (z gunwingguanské jazykové rodiny). Existuje teorie o arnhemské jazykové rodině, kam mají patřit právě idwaidjanské jazyky spolu s burarranskými jazyky a několika izoláty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Iwaidjan languages na anglické Wikipedii.

  1. Census 2016, Language spoken at home by Sex (SA2+). stat.data.abs.gov.au [online]. [cit. 2020-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-12-26.