Ivalojoki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ivalojoki
Základní informace
Délka toku184 km
Plocha povodí3 884 km²
Pramen
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ivalojoki (v inarijské sámštině Avveeljuuhâ a v severní sámštině Avvijohka) je řeka v severním Finsku. Měří 180 km a je desátou nejdelší finskou řekou,[1] její povodí má rozlohu 3884 km² a na svém toku překonává převýšení 181 m. Pramení pod horou Peltotunturi na území správní oblasti Enontekiö, teče východním směrem a nedaleko městečka Ivalo se vlévá do třetího největšího finského jezera Inari.

Na horním toku řeky se nachází národní park Lemmenjoki. Nejvýznamnějším přítokem je Sotajoki. V období tání ledu se v povodí Ivalojoki objevují časté povodně.

Řeka je lemována smrkovými a březovými lesy s bohatstvím hub, její peřeje mají obtížnost WWII a jsou v létě vyhledávány kanoisty a raftaři, v zimě se po zamrzlé hladině jezdí na sněžných skútrech. Rybáři zde loví štiky, pstruhy a lipany. Technickou pozoruhodností je most ve vesnici Kultala.[2]

Ivalojoki je zlatonosnou řekou.[3] V sedmdesátých letech 19. století, kdy Laponsko ještě patřilo carskému Rusku, v oblasti vypukla zlatá horečka. K dalšímu, i když ne tak rozsáhlému přílivu prospektorů došlo po roce 1934 a trval až do padesátých let 20. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Visit Finland Dostupné online
  2. Golden Geopark of Lapland Dostupné online Archivováno 5. 6. 2019 na Wayback Machine.
  3. Polar Life Dostupné online Archivováno 5. 6. 2019 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]