Institut national des jeunes aveugles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Institut national des jeunes aveugles
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Institut national des jeunes aveugles (Národní ústav nevidomé mládeže) je škola v Paříži určená pro vzdělávání žáků se zrakovým postižením. Škola sídlí na Boulevardu des Invalides v 7. obvodu. Budova a interiér kaple jsou chráněny jako kulturní památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Školu založil v roce 1784 vychovatel a pozdější politik Valentin Haüy a Filantropická společnost (Société philanthropique) pod názvem Královský ústav nevidomé mládeže (Institut royal des jeunes aveugles) jako první francouzskou instituci pečující o výuku slepých dětí. Nemocnice Quinze-Vingts se věnovala pouze léčbě, nikoliv vzdělávání.

Škola byla nejprve umístěna v ulici Rue Coquillière v Paříži, později se přestěhovala do ulice Rue Notre-Dame-des-Victoires. V roce 1791 získala z rozhodnutí Ústavního konventu svůj daný název a sídlo v bývalém celestýnském klášteře, později přesídlila do kláštera Sainte-Catherine.

V letech 18001815 byl ústav součástí nemocnice Quinze-Vingts pod názvem Národní ústav slepých pracujících (Institut national des aveugles travailleurs). Za restaurace Bourbonů mu byl navrácen jeho prapůvodní název a byl umístěn do semináře Saint-Firmin. V roce 1844 byla škola přesunuta na současnou adresu Boulevard des Invalides č. 56.

Významní žáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Institut national des jeunes aveugles na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]