Instance (informatika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Instance je v informatice samostatná existence jakéhokoli objektu – objektu v objektově orientovaných jazycích, okna nebo jiného prvku grafického uživatelského rozhraní, procesu jako instance běžícího programu, virtuálního stroje, apod. Vytváření více instancí určitého objektu nebývá samozřejmé, a dodatečné doplnění této funkcionality může působit různé problémy. U některých objektů je vytváření více instancí nežádoucí; objekt, který může existovat nejvýše v jedné instanci se nazývá singleton.

Existence více instancí[editovat | editovat zdroj]

V objektově orientovaném programování je běžné vytváření více instancí objektů, které v jiných paradigmatech bývají unikátní (globální). Pro vytvoření instance objektu slouží speciální metody, které se nazývají konstruktory, jejichž účelem je provést inicializaci objektu. K odstraňování objektů slouží destruktory. V mnoha objektově orientovaných jazycích je objekt instancí třídy.

V mnoha víceúlohových operačních systémech lze jeden počítačový program spustit vícekrát. Instance běžícího programu zpravidla nazýváme procesy.

Virtualizační prostředí může umožňovat vícenásobné spuštění téhož virtuálního privátního serveru.

V neprogramátorském kontextu je možné si pojem instance představit pomocí přirovnání k reálnému životu. Je možné si představit „psa“ jakožto datový typ popsaného třídou a konkrétní pes na ulici je instancí této třídy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Instance (computer science) na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]