Hyundai Tuscani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tuscani
VýrobceHyundai
Roky produkce2003–2009
Karoseriekupé
Koncepce pohonuFF
Technické údaje
Pohotovostní hmotnost1250 kg
Motor
MotorG4GC, G6BA
Objem2.0l, 2.7l
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tuscani byl sportovní automobil vyráběný v Koreji v letech 2003–2008. Ve světě byl jeho nejbližší příbuzný prodáván jako Hyundai Tiburon, v některých zemích též jako Hyundai Coupé. V Koreji byl na rozdíl od zbytku světa model Tuscani hojně využíván k lokálním automobilovým závodům, byl přestavován do okruhových verzí, jako dragster a též jako vůz pro závody do vrchu s pohonem všech kol. Po celém světě je podle korejského vzoru využíván tovární Hyundai Tiburon jako základ pro přestavby na vozy Tuscani dle korejského vzoru. Jedna z největších komunit majitelů Tuscani se nachází v Portoriku, kde byl také postaven nejrychlejší vůz Tuscani na světě.

Tuscani v České republice[editovat | editovat zdroj]

Tuscani Club sdružuje několik desítech majitelů Hyundai Coupé označeným jako Tuscani. Na našem území existuje několik vozů modelů Tuscani přestavěných po vzoru původních korejských úprav. Jsou to tři vozy s motory G4GC osazené turbodymchadlem a jeden šestiválcový model přeplňovaný kompresorem.

Technická platforma[editovat | editovat zdroj]

Jako základ pro stavbu Tuscani je využíván model Hyundai Tiburon GK vyráběný v letech 2002–2008, automobil s motorem uloženým vpředu a pohonem předních kol. Vyráběl se ve dvou specifikacích, s motory G4GC o objemu 1995 cm³ a G6BA o objemu 2656 cm³. Přes nízké výkony továrních verzí (143hp u čtyřválcového a 167hp u šestiválcového modelu) jsou motory ponechávány a přestavovány díky své dobré výdrži a snadným úpravám. Litinový blok motoru G4GC s hliníkovou hlavou je pro svou odolnost přeplňován turbodmychadlem s továrními komponentami až do výkonů do 350hp při zachování originální komprese (10.5:1) . Pro vyšší výkony se instalují kované písty/ojnice, v takové konfiguraci jsou motory schopny dodat více než 550 hp. Další části pohonné soustavy (převodovka, spojka, diferenciál) jsou často využívány z Mitsubishi Eclipse. Historický odkaz (Hyundai vyvinul motor Beta II na základě 4G63) na vozy Mitsubishi Lancer Evolution umožňuje využití dílů z této platformy. Celohliníkový motor G6BA neposkytuje tak komfortní základ pro přeplňování kvůli méně odolné konstrukci, vzhledem k vyššímu objemu, ovšem i za nižšího tlaku dosahuje vysokých výkonů. Motor bývá nejčastěji přeplňován kompresory do výkonů nad 300hp. Nejrychlejší šestiválcový motor byl postaven stájí SFR s výkonem nad 700hp.

Motorsport[editovat | editovat zdroj]

Ve světě existuje několik úspěšných vozů závodících v rally, závodech do vrchu či jako dragsterů. Vozy jsou upravovány na pohon 4x4 nejčastěji s využitím komponent Mitsubishi.