Hurepoix

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hurepoix
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hurepoix je region ve Francii. Nachází se jižně od Paříže na území departementů Essonne, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne a Yvelines. Tradičním střediskem je Dourdan, dalšími významnými městy jsou Montlhéry, Corbeil-Essonnes a Massy. Rozloha Hurepoix je přibližně 900 km². Dělí se na dvě části: pays de Josas na severozápadě a pays de Chastres na jihovýchodě.

Název Hurepoix pochází z latinského pagus Heripensis, což pravděpodobně vzniklo ze starého názvu pro řeku Orge Orobia.[1] Montlhéry bylo od roku 991 sídlem rodu Montmorencyů. Od roku 1976 je Hurepoix součástí regionu Île-de-France.

Hurepoix leží v Pařížské pánvi a nacházejí se zde zbytky mořských sedimentů. V oblasti se těží stavební pískovec. Hlavními řekami jsou Essonne, Orge a Bièvre. Severní část regionu patří k pařížské aglomeraci a je hustě zalidněná, na jihu převládá zemědělství – pěstují se brambory, cukrová řepa, obilí a jahody. Produkcí fazolí proslulo město Arpajon.[2] Lesy Forêt de la Roche Turpin a Forêt de Meudon jsou využívány Pařížany k rekreaci.[3]

Nachází se zde množství zámků, např. v Chamarande, Écharconu, Sceaux, Le Val-Saint-Germain a Dampierre-en-Yvelines. Longpont-sur-Orge je proslulé gotickou bazilikou. Ukázkou moderní architektury je katedrála Vzkříšení a svatého Korbiniána v Évry.[4] V Palaiseau bylo v roce 1991 otevřeno muzeum, představující původní způsob života místních obyvatel. Ve sportovním světě je známý autodrom Linas-Montlhéry z roku 1924.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Paris Vox Dostupné online
  2. Hapi SNCF Dostupné online Archivováno 3. 7. 2020 na Wayback Machine.
  3. Aventures culturelles Dostupné online Archivováno 1. 7. 2020 na Wayback Machine.
  4. Le Parisien Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]