Hospodský kvíz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hospodský kvíz s moderátorem
Týmy hrající Hospodský kvíz

Hospodský kvíz je týmová vědomostní soutěž probíhající v hospodách, restauracích, barech či kulturních zařízeních. Koná se pravidelně většinou na týdenní bázi ve večerních hodinách. Kvíz je tvořen otázkami z různých oborů lidské činnosti od historie, zeměpisu, filmu, hudby, kultury či přírodních věd až po logické hádanky, hry se slovy a další tvořivá témata. Soutěžící hrají v týmech proti sobě. Celým večerem soutěžící provádí moderátor, který čte otázky a opravuje odpovědi. Vítězný tým získává cenu v podobě lahve alkoholu, slevy na útratu či poukázky na konzumaci.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pub Quiz se začal hrát ve Velké Británii v 70. letech 20. století, hlavně pod hlavičkou společnosti Burns and Porter. Cílem bylo vytvořit lidem zábavu při pravidelných návštěvách restauračních zařízení, hlavně ve dnech s nižší návštěvností a současně nenákladné uvedení na trh. Odtud se dostal v různých variantách do mnoha zemí světa a později také do České republiky.

Historie hospodského kvízu v Česku[editovat | editovat zdroj]

Do Česka se Pub Quiz dostal v několika verzích ve druhém desetiletí 21. století a je považovaný za fenomén pivní kultury.[1] První pokusy uspořádat hospodské kvízy byly lokálního charakteru, kdy jednotlivci pořádali kvízy pro své kamarády a známé. Jedním z nich byl i Tomáš Hloušek, který poznal fenomén pub quizu v Londýně a rozhodl se je uspořádat i v České republice. První Hospodský kvíz se konal 12. června 2013 v Blansku. Měl úspěch a tak se rozrostl do dalších měst. V listopadu 2015 byla založena firma Hospodský kvíz s.r.o. O něco později začali s podnikáním v této oblasti firmy Pubquiz nebo Chytrý kvíz. Od té doby se různé formy pubquizu rozšířily po celé České republice a narazíte na něj v každém větším městě.

Formát hry[editovat | editovat zdroj]

Hospodský kvíz se koná v pravidelných intervalech, nejčastěji v týdenních cyklech. Nejčastěji začíná mezi sedmou a osmou hodinou večerní.

Ve své nejobvyklejší podobě se kvíz skládá z pěti kol. V každém kole jsou dvě různá témata, celkem je v kvízu deset témat z různých oborů lidské činnosti. Otázky se promítají na plátně či televizi a soutěžících v týmech své odpovědi zapisují na odpovědní archy. Každý tým se musí shodnout právě na jedné odpovědi u každé otázky. Po skončení kola moderátor vybere odpovědi, opraví je, prozradí soutěžícím správné odpovědi a vyhlásí pořadí týmů.

Odpovědní arch, opravený moderátorem
Odpovědní arch, opravený moderátorem

Týmy[editovat | editovat zdroj]

Týmy na Hospodském kvízu jsou tvořeny 2 až 8 členy (horní hranice počtu členů je uzpůsobena kapacitám daného podniku). Týmy jsou nejčastěji tvořeny přáteli či rodinnými příslušníky. Celý tým během večera spolupracuje u svého stolu a snaží se přijít na co nejvíce správných odpovědí a získat tak co nejvíce bodů.

Týmy si na začátku kvízu vymýšlí své jméno, což vede k vzniku humorných pojmenování jako Ježíš táhne na Berlín, Třebechovickopodorebské chlamýdie, Zevní genitál či Beerokrats. Je možné, že se členové jednoho týmu v průběhu let obmění, pravidla to dovolují. Vstupné na kvíz se odvíjí podle počtu členů.

Otázky[editovat | editovat zdroj]

Otázky na hospodských kvízech se dotýkají široké škály lidského vědění. Správné odpovědi jsou hodnoceny jedním bodem. Pokud je správně zodpovězena jen část otázky, je možno udělit i půl bod, pokud to dovoluje zadání otázky. Za špatné odpovědi se body neudělují ani nestrhávají.

Specifickým typem otázek jsou tzv. doplňovací otázky. Objevují se na konci jednotlivých kol a úkolem týmů je tipnout si nějaké číslo. Který z týmů je nejblíže, získává bod.

Na hospodských kvízech se objevují zpravidla tato témata:

Aktuální události[editovat | editovat zdroj]

Události týkající se uplynulého týdne. Reflektuje dění ve světě i u nás, politiku, společenské dění, bulvár, novinky ze světa kultury či techniky, ale také třeba sportu.

Poslechové téma[editovat | editovat zdroj]

V tomto případě se pouští audio ukázky, nejčastěji hudební. Soutěžící mají poznat interpreta či název písně.

Obrázkové téma[editovat | editovat zdroj]

V tomto typu otázek je zadáním pouze obrázek. Nejčastěji jde o to poznat konkrétní místo, osobu, zvíře, rostlinu nebo událost pouze na základě obrázku.

Hravé téma[editovat | editovat zdroj]

Zde přichází na řadu různé logické hádanky, hrátky se slovy, skládání slov, apod.

Dále jsou zastoupeny otázky z fyziky, chemie, historie, zeměpisu, kultury, sportu, společnosti, gastronomie a filmu. Až na výjimky platí, že soutěžící dopředu neznají témata, které bude kvíz obsahovat.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

  • Ke hře používáte pouze tužku a papír.
  • Během hry je zakázáno používat zařízení s přístupem na internet, stejně tak kalkulačky, encyklopedie, slovníky atd.
  • Na každou otázku máte zhruba minutu. Po konci kola není již možné měnit odevzdané odpovědi.
  • Vyhrává tým s nejvyšším počtem bodů. Pokud je shoda v konečném pořadí, rozhoduje počet bodů bez doplňovacích otázek, případně menší počet členů v týmu.
  • Po sečtení bodů a vyhlášení vítězů přichází poslední tipovací otázka, kde uspěje tým s nejlepším odhadem.

Soutěže[editovat | editovat zdroj]

S rozvojem hospodských kvízů a vznikem jednotlivých firem, které se živí pořádáním hospodských kvízů vzniklo několik druhů různých soutěží, které mají týmy porovnat v delším časovém úseku než jeden večer a s větším vzorkem konkurence než jenom s ostatními týmy v hospodě.

Dlouhodobá soutěž[editovat | editovat zdroj]

Týmy v konkrétním podniku se porovnávají během delšího časového úseku. Typická je dlouhodobá soutěž v rámci jedné sezóny (únor až červen nebo září až prosinec). Tým, který získá za toto období nejvíce bodů, zvítězí.

Mezihospodská liga/Celostátní soutěž[editovat | editovat zdroj]

Tato liga umožňuje srovnání dosažených výsledků v rámci celé republiky během delšího časového úseku, typicky jedné sezóny.[1]

Tematické ligy[editovat | editovat zdroj]

Tuto soutěž provozuje pouze společnost Hospodský kvíz. Všechny otázky jsou rozděleny do 12 tematických lig, např. historická, sportovní, filmová, vědecko-technologická apod. Díky propracovanému systému zpracování odpovědi této firmy každý tým může zjistit, ve kterém oboru lidského vědění je nejlepší.[2]

Mistrovství ČR v Hospodském kvízu[editovat | editovat zdroj]

Radost vítězů z roku 2020

Mistrovství ČR v Hospodském kvízu se koná pravidelně každý rok o letních prázdninách v Pardubicích. Dříve se konal v kongresovém centru, od roku 2023 se MČR přesunulo do pardubické enteria areny. Počet týmů na této akci překročil již stovku. Během jednoho víkendu absolvují 4 kvízy. Na konci je součtem získaných bodů vyhlášen mistr České republiky a je mu předán putovní pohár. 6. ročník MČR v Hospodském zaplnil hokejovou enteria arenu v Pardubicích, kde se sešlo 1 000 příznivců této vědomostní hry. 7. ročník proběhne v termínu 11. - 14. července 2024.

Vítězný tým Město původu
2018 Plavci Apokalypsy Olomouc
2019 Fanklub Dády Patrasové Brno
2020 Plavci Apokalypsy Olomouc
2021 All in Blansko
2022 Ti Druzí Olomouc
2023 SSS Praha

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pro pivo s kamarády můžete mít i inteligentní záminku. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2019-11-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]