General Transit Feed Specification

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
General Transit Feed Specification
Přípona souboru.zip
První verze27. září 2006
Kontejner proCSV

Dokument General Transit Feed Specification (GTFS) definuje obecný formát pro jízdní řády veřejné dopravy a příbuzné geografické informace.

Historie[editovat | editovat zdroj]

GTFS vznikl v roce 2005 jako boční projekt Chrise Harrelsona, zaměstnance společnosti Google, který “blbnul s možnostmi, jak vložit do Google Maps informace o veřejné dopravě […] když slyšel od Tim a Bibiana McHughových, ženatých IT managerů ve společnosti TriMet, organizátorovi dopravy pro Portland, [Oregon]”.[1] V dokumentu je citována frustrace McHughových při hledání spojení v jim neznámých městech v situaci, kdy populární mapové služby ve stejné době už nabízely slušnou navigaci pro auta. [2]

Bibiana a Tim McHughovi se časem dostali do kontaktu s Googlem a poskytli společnosti export jízdních řádů TriMetu ve formátu CSV. V prosinci 2005 se tak Portland stal prvním městem, které se objevilo ve vyhledávači spojení (Transit Trip Planner) od Googlu.[3] V září 2006 bylo přidáno pět dalších měst Spojených států do vyhledávače spojení od Google a samotný datový formát byl zveřejněn jako Google Transit Feed Specification.[4]

Ve Spojených státech neexistoval před vznikem GTFS žádný veřejný standard ani de-facto standard pro veřejné jízdní řády. Podle dlouhodobě sloužícího manažera BART, Timothy Moora, BART musel před vznikem GTFS poskytovat uživatelům dat o jízdních řádech v mnoha různých formátech. Vznik standardizovaného formátu pro data o jízdních řádech byl proto velmi žádoucí.[1] Veřejně a volně dostupná specifikace formátu stejně jako dostupnost jízdních řádů samotných ve formátu GTFS pomohla adopci formátu mezi vývojáři. Důsledkem byl vznik “stovek užitečných a populárních dopravních aplikací”[2] stejně jako katalogů jízdních řádů ve formátu GTFS. Díky společnému formátu dat není nutné tyto aplikace upravovat na míru jednomu dopravci, ale může být nasazena v kterékoliv oblasti jejíž data jsou dostupné ve formátu GTFS.

Díky širokému využití formátu začalo být slovo „Google“ v názvu považováno za nežádoucí, protože „někteří potenciální uživatelé se stydí použít GTFS“. Následkem toho bylo v roce 2009 navrženo změnit název specifikace na General Transit Feed Specification.[5]

Využití GTFS v Česku[editovat | editovat zdroj]

K roku 2013 data o veřejné dopravě používal například Dopravní podnik hl. m. Prahy či Dopravní podnik města Brna.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ROUSH, Wade. Welcome to Google transit: How (and why) the search giant is remapping public transportation. Community Transportation. 2012, s. 3. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-24.  Archivovaná kopie. web1.ctaa.org [online]. [cit. 2016-11-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. a b DYSON, Lauren; GOLDSTEIN, Brett; NEMANI, Abhi. Beyond Transparency. [s.l.]: Code for America Press, 2013. Dostupné online. S. 125–135. 
  3. GARG, Avichal. Public Transit via Google [online]. [cit. 2016-03-14]. Dostupné online. 
  4. HARRELSON, Chris. Happy Trails with Google Transit [online]. [cit. 2016-03-14]. Dostupné online. 
  5. HUGHES, Joe. proposal: remove "Google" from the name of GTFS [online]. Google Groups [cit. 2016-03-14]. Dostupné online. 
  6. CIBULKA, Jan. Výzva: Praha má (skoro) veřejné jízdní řády, aplikace využívající data zatím chybí. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 2013-08-09 [cit. 2021-02-11]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]