Finsterauer Filz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Finsterauer Filz

Finsterauer Filz je rašeliniště, které se rozkládá na ploše 4,2 hektary v nadmořské výšce 1055 metrů. V nejhlubším místě dosahuje 3 metry. Kdysi se zde těžila rašelina, dnes je tato oblast přírodní rezervací.[1] Rašeliniště má přibližně tvar nepravidelného pětiúhelníku. Nejdelší "úhlopříčný" rozměr kolísá od hodnoty 520 metrů do 820 metrů (podle toho, co je ještě považováno za slať a co už je pevná zem na jejím okraji). Obvod pak měří asi 1300 metrů. U rašeliniště se nachází německy psaná turistická informační tabule pojednávající především o těžbě rašeliny.[2][3]

Geografické začlenění[editovat | editovat zdroj]

Logo evropské poutnické cesty Via Nova

Geograficky spadá rašeliniště Finsterauer Filz již do Německa. Nachází se v okrese Freyung-Grafenau vzdušnou čarou asi 2 kilometry jihozápadně od česko-německého hraničního přechodu BučinaFinsterau a asi 2 kilometry vzdušnou čarou severně od Finsterau – místní částí německé obce Mauth v Národním parku Bavorský les. Na západní straně je rašeliniště ohraničeno silnicí spojující hraniční přechod Bučinu s Finsterau (vede tudy cyklostezka "NpR, Nationalpark-radweg"). Středem rašeliniště (zhruba severo-jižním směrem) prochází z Německa se táhnoucí mezinárodní poutnická cesta Via Nova (Wanderroute Via Nova – Evropská poutní cesta). (Jedná se o úsek (Mauth/Finsterau – Bučina).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BINDER, Egon M. Wandern im Bayerischen Wald [online]. DuMont Reiseverlag, 2005 - Počet stran: 144 [cit. 2016-08-25]. Dostupné online. (německy) 
  2. Finsterauer Filz [online]. de.geoview.info [cit. 2016-08-25]. Dostupné online. 
  3. Šumava, Český les a bavorské příhraničí (turistický průvodce) [online]. www.turisturaj.cz, www.touristparadise.com [cit. 2016-08-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]