Draci v hrnci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Draci v hrnci
Žánrkuchařská show
Formátmagazín
DramaturgieJana Strýčková
Kamila Teslíková
RežieVladimír Mráz
HrajíHenryk Šimek
Barbora Heidlová
Oskar Juchelka
Michaela Tomešová
Skladatel znělkyElis Mraz
Úvodní znělka„Spring Reggae“ (2013)
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Počet řad9
Obvyklá délka20 minut
Produkce a štáb
Produkční
společnost
Česká televize a QQ Studio Ostrava
Premiérové vysílání
StaniceČT :D dětský kanál České televize
Vysíláno1.9.2013 –
Oficiální webové stránky
Draci v hrnci na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Draci v hrnci je dětský zábavný pořad České televize o vaření, jídle a potravinách. Premiéra prvního dílu proběhla 1. září 2013 na tehdy začínající stanici ČT :D a od té doby se vysílá pravidelně každou neděli.

Struktura pořadu[editovat | editovat zdroj]

Hlavní hraná část je koncipovaná jako sitcom s Maxíkem (Henryk Šimek) a jeho sestrou, kterou hraje od roku 2016 Barbora Heidlová. Maxík v roce 2019 nahradil Oskara (Oskar Juchelka). V letech 2013-2016 hrála roli sestry Michaela Tomešová. Sourozenci jsou sami doma a mají si připravit jídlo podle receptu, který jim maminka nechala na lednici. Vaření zůstane většinou na Maxíkovi. Hranou část doplňují animované sekvence a reportáže o potravinách souvisejících s daným receptem.

Téměř každá část pořadu má svého animovaného průvodce od výtvarnice a animátorky Evy Gargašové. Maxíka v kuchyni provázejí dva dračí kamarádi - trochu natvrdlý a věčně hladový Adam a jeho chytřejší sestřička Eva. Oba se objevují i v několika samostatných groteskách. Ve třech krátkých blocích STK (Slepičí tisková kancelář) přináší objevné informace zběsilá slepičí redaktorka Edna. Sám Oskar má animovanou podobu a provází historickou částí pořadu, ve které pátrá, odkud které plodiny pochází. Dalšími prvky jsou dokumenty o potravinách. V jednom dělá „chaos“ postava krysáka a druhý naopak vyvažuje moudrý kašpárek, který uvádí vše na pravou míru.

Každý díl obsahuje také pohádku, která vzniká kontinuálním snímáním procesu malby karikaturisty Václava Šípoše. Hrané části pak doplňuje mim a děti zpívající o potravinách podle známých písniček.[1][2]

Účinkující[editovat | editovat zdroj]

Henryk Šimek Maxík
Barbora Heidlová mladší sestra
Oskar Juchelka Oskar
Michaela Tomešová starší sestra
Jiří Sedláček animovaná dračí slečna Eva, vypravěč
David Viktora animovaný dračí kluk Adam, krysák, kohout Zobal
Kamila Teslíková animovaná slepičí redaktorka Edna
Vladimír Mráz animovaný kašpárek
Karel Prais mim
Jana Strýčková komentátorka
Pavel Janošec komentátor

Titulní píseň[editovat | editovat zdroj]

Znělkou pořadu se stala skladba „Spring Reggae“ zpěvačky a skladatelky Elis (Eliška Mrázová). Píseň s původním anglickým textem se objevila na jejím debutovém albu Shubidu z roku 2013.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SASÍNOVÁ, Petra. ROZHOVOR S KAMILOU TESLÍKOVOU: Vymyslet něco pro děti je stokrát složitější než pro dospělé [online]. 19.8.2013. Dostupné online. 
  2. HONUS, Aleš. Režisér Draků v hrnci Vladimír Mráz: Chystám sitkom ze současné Ostravy [online]. ostravan.cz, 10.2.2014. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]