Distant reading

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Distant reading, do češtiny možné volně přeložit jako čtení literatury s odstupem či s nadhledem na širší spektrum, je pojem spadající do oblasti literární kritiky a digital humanities. Termín se poprvé objevil v roce 2000 v textu Franca Morettiho Conjectures on World Literature.[1][2] Tzv. distant reading je souhrnný popis využití výpočetních metod k analýze rozsáhlých souborů literárních textů.[3] Dle Morettiho je přístup distant reading opakem close reading. Pro naučení se o literatuře dané doby nestačí přečíst jen několik publikací, je nutné zpracovat ohromné množství textů, k čemuž pomůže výpočetní technika.[4]

Distant reading je přístup v literární vědě, který pro účely literární historie a teorie používá výpočetní metody na literární data. Termín je souhrnný a používá se pro označení řady různých výpočetních metod analýzy literárních dat, tak mezi podobné přístupy patří také makroanalýza, kulturní analytika, výpočetní formalismus, výpočetní literární věda, kvantitativní literární věda a algoritmická literární kritika.

V Evropě probíhá projekt s názvem Distant Reading for European Literary History (COST Action CA16204) který má za cíl vytvořit společný teoretický a praktický rámec, který umožní inovativní, sofistikované, daty řízené počítačové metody analýzy literárních textů v nejméně 10 evropských jazycích.[3] Konkrétním výstupem projektu má být European Literary Text Collection (ELTeC). Sbírka má vytvořit nástroje a metody analýzy textů, které jsou srovnatelné svou povahou, rozsahem a kvalitou v několika evropských jazycích. Celkem má být zahrnuto na 1000 románů.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Distant reading na anglické Wikipedii.

  1. https://newleftreview.org/issues/ii1/articles/franco-moretti-conjectures-on-world-literature
  2. PODHAJSKÝ, František A. Spíš než peníze potřebují vědci více volného času, říká emeritní profesor Stanfordu. Universitas, magazín vysokých škol [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné online. 
  3. a b Distant Reading for European Literary History – COST Action CA16204 [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. SCHULZ, Kathryn. What Is Distant Reading?. The New York Times. 2011-06-24. Dostupné online [cit. 2021-10-26]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  5. European Literary Text Collection (ELTeC) – Distant Reading for European Literary History [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné online. (anglicky)