Diskuse s wikipedistou:Martina Novotná

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, nepřidávejte, prosím, do Wikipedie obsah propagačního charakteru nebo odkazy na vaše soukromé stránky či stránky, se kterými jste spojeni. Wikipedie není prostředkem pro propagaci či reklamu ani pouhou sbírkou externích odkazů. Rozšiřování encyklopedického obsahu je však samozřejmě vítáno. Děkuji za pochopení.--Harold 27. 4. 2011, 11:17 (UTC)

Velikonoce[editovat zdroj]

Wikipedie není denní tisk ani BLOG ani žádné jiné diksusní fórum, a už vůbec né bulvární informační médium - zdá se mi, že jste si popletla internetové informační zdroje, zprávy podobného typu na Wikipedii v žádném případě vůbec nepatří! Děkuji za pochopení. S pozdravem MiroslavJosef 27. 4. 2011, 11:39 (UTC)

Vítejte na české Wikipedii[editovat zdroj]

Vítejte na české Wikipedii, její sociální realitu, jak vidím, jste již asi stačila poznat na vlastní kůži. Měl bych jen několik postřehů, třeba Vám do budoucna pomohou v orientaci zde.

  • 1. Pokud přidává externí odkazy nováček, jsou odstraněny daleko spíše, než když to dělá dlouholetý editor. Sice tu formálně platí rovnoprávnost a dokonce Wikipedie:Buďte laskaví k nováčkům, ale v praxi se na to kašle a správce Vás místo diskuse o obsahu článku, kterou jste nabízela, raději zablokuje.
  • 2. Pokud předáváte nějaký odkaz, dejte si pozor, aby neobsahoval on či jeho adresa slovo blog. Působí to tu jako červený hadr.
  • 3. Ano, správci Vás klidně bloknou ve vlastním sporu o obsah a Vaše předchozí výzva k věcné diskusi či snaha o argumentaci je mnohdy marná. Berte jako fakt, že to tu takhle mnohdy funguje. Blokovat a vyhrožovat dalšími bloky je snadnější než se někoho snažit přesvědčit. To neberte jako nějaké posměšné vyjádření vůči správcům či dalším dlouhodobě editujícím uživatelům, oni opravdu mnohdy příliš nestíhají odmazávat editace různých vandalů, hrajících si dětí a spammerů a tak nad každým svým krokem často příliš nepřemýšlí. Zkrátka revertují příspěvek, do diskuse dají uživateli předem nastavenou šablonu, která občas moc nesedne, ale je aspoň o něčem podobném, a když s nimi dotyčný nesouhlasí a přetahuje se o text, tak jej, "aby byl klid", zablokují.
  • 4. Nemyslím si, že by Vámi přidávaný odkaz patřil do obecného článku o Velikonocích. Jistě u řady článků najdete odkaz, který je vůči nim ve vztahu speciality, ale do obecného článku o vládě by asi také nepatřila reportáž o nějakém skandálu některé z vlád současných či minulých. Stejně tak do článku o Vánocích asi nebude patřit to, že o Vánocích někde loupil chlápek v převleku Santy Clause. Spíše by se ten odkaz, když už někam, hodil jako vhodná ilustrace statisticky častého jevu do některého z článků, který se věnuje česko-romským vztahům. I když i tam by to bylo na hraně. Ideálním řešením by bylo, pokud o události bude dostatek zdrojů, o ní založit samotný článek. V tomto ohledu se však zbavte představy, že Wikipedie je nezávislým médiem. Naopak je silně závislá na tom, o čem se píše v jiných médiích. Vizte: Wikipedie:Významnost. A jak je obecně známo, masmédia v ČR mají tendenci, mj. i výběrem zpráv, některé skupiny prezentovat častěji jako oběti než pachatele, navzdory tomu, jak to u mezietnických střetů v realitě skutečně je.
  • 5. Mám za to, že není editování Wikipedie vhodné začínat přidáváním externích odkazů do článků a hádáním se o ně. Spíše zkuste nejprve psát texty s referencemi, časem získáte větší cit pro to, co se kam jako externí odkaz hodí. Jistě, spory o obsah pramení z toho, že každý má trochu jinou představu Wikipedie, tu jsou a budou vždy, tomu se člověk nevyhne. --Dezidor 27. 4. 2011, 16:13 (UTC)