Diskuse s wikipedistou:Marie Veselá

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, omlouvám se za možný editační konflikt, ale raději Vám toto sděluji hned. Šablonu upozorňující na možné porušení autorských práv můžete případně odstranit, pokud by Vám překážela. S pozdravem --Jiekeren (diskuse) 29. 6. 2014, 00:06 (UTC)

Můžu se tedy zeptat, jak to mám udělat? k textu byl dán odkaz na zdroj a ještě jsem nepřišla na to, jak dát text do úvozovek. A nějak přesně nechápu to s autorskými právy. Krom toho text je ve výstavbě, tak to snad znamená, že se bude upravovat ne? Díky Máří--Marie Veselá (diskuse) 29. 6. 2014, 00:23 (UTC)

Článek můžete samozřejmě dále dle libosti upravovat, pouze byste neměla vkládat odstraněný text (ten ze sekce Příklad) bez požadovaného doložení autorských práv. Do Wikipedie nelze doslovně (ani přibližně doslovně) vkládat texty, které nejsou pod potřebnou svobodnou licencí, nebo ke kterým nemá vkladatel autorská práva nebo svolení od držitele autorských práv. Pokud jste chtěla text vložit jako citaci, pak se mi osobně (s ohledem Wikipedie:Autorské právo/Komentář#Citace a dosavadní zkušenosti na Wikipedii) nezdá, že by šlo o citaci v odůvodněné míře, kterou autorské právo povoluje, přece jenom je to dost dlouhý odstavec a zřejmě není velký problém vymyslet si příklad vlastní, tj. taková citace ani není nezbytná. Odborník na právo nejsem a třeba se pletu, ale doporučil bych Vám vložit nějaký původní text, jehož jste sama autorem. Více též na Wikipedie:Autorské právo#Práva a povinnosti přispěvatelů. S pozdravem --Jiekeren (diskuse) 29. 6. 2014, 00:37 (UTC)

Abych to ještě uvedl na pravou míru (už je moc pozdě), autorské právo se vztahuje na konkrétní formulace a celkovou strukturu textu (např. sled informací apod.). Samozřejmě tedy můžete z cizího textu vytáhnout potřebné informace a uvést je na Wikipedii vlastními slovy tak, aby se text na Wikipedii nepodobal původnímu textu (a uvést zdroj, odkud jste informace čerpala).--Jiekeren (diskuse) 29. 6. 2014, 00:45 (UTC) ko Díky za odpověď, jdu to smazat--Marie Veselá (diskuse) 29. 6. 2014, 00:59 (UTC)

Pracovní úraz‎‎[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení. --Bazi (diskuse) 28. 7. 2014, 12:27 (UTC)

Dobrý den, máte pravdu a vím, že moc ukládám. Je to náš první článek a zatím se dost učíme, jak vůbec na to. Bohužel mi často nefunguje editace a pak překlikávám do editace zdroje. Pracujeme na článku dvě a finišujeme, takže za chvíli dáme ještě shrnutí. --Marie Veselá (diskuse) 28. 7. 2014, 12:34 (UTC)

Dobrý den, když nahrazujete odkazy na portal.gov.cz jinými odkazy na zakonyprolidi.cz jako v tomto případě, vězte prosím, že nejde o zcela rovnocenné webové stránky. Ačkoli jsou Zákonyprolidi.cz uživatelsky přívětivější než Portál veřejné správy, jedná se o stránky spravované soukromou firmou a zrovna v oblasti legislativy by mohly mít menší váhu než úřední stránky Portálu. Osobně bych proto doporučil pro takové případy použít šablonu {{Sbírka zákonů}}, s jejíž pomocí po zadání patřičných parametrů vytvoříte komplexní odkaz, který nabízí čtenáři na výběr jak uživatelsky přívětivější, tak možná věrohodnější nebo autoritativnější verzi téhož právního předpisu. --Bazi (diskuse) 18. 8. 2014, 16:23 (UTC)"

Dobrý den přeji, děkuji za komentář ale náš vyučující nám v komentářích na tento článek doporučil používat právě zákony pro lidi. Chtěla jsem to tedy sjednotit. ...."Pokud jde o reference, neodkazoval bych na znění zákonů na centrum.cz, protože ti to pouze přebírají ze zakonyprolidi.cz. Osobně doporučuji používat právě zakonyprolidi.cz, protože na nich jde pracovat s různými verzemi (nejen s původním a aktuálním zněním)"...--Marie Veselá (diskuse) 18. 8. 2014, 16:34 (UTC)

V tom má vyučující pravdu, ve srovnání s centrum.cz jsou zakonyprolidi možná lepším odkazem. To však nic nevypovídá o tom, že může být z různých hledisek ještě lepším zdrojem Portál veřejné správy. Právě nabízená šablona toto řeší a umožňuje odkazovat na zakonyprolidi i Portál verejné správy. Na centrum.cz neodkazuje, takže není nikterak v rozporu s doporučením vyučujícího. --Bazi (diskuse) 18. 8. 2014, 17:12 (UTC)