Diskuse s wikipedistou:Lucy S

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Děkuji Vám za informace v článku NK T-lymfocyt. Bohužel obsahuje text, který není v českém jazyce a je nutno ho přeložit. Pokuste se prosím přeložit alespoň část textu tvořícího ucelený článek. Po týdnu se rozhodneme, zda nepřeložené části takového článku úplně odstranit. Děkuji za pochopení. --Feťour (diskuse) 8. 5. 2012, 14:32 (UTC)

Fosforylace[editovat zdroj]

Děkuji za pěkný článek Fosforylace. Nechtěl bych Vás odradit připomínkami. Nemyslíte, že by bylo lepší se trochu více namáhat a pokusit se místo odstranění těžko přeložitelného anglického výrazu/výrazů hledat (třeba i za pomoci kolegů, odborníků v konkrétním oboru) a doplnit vhodný český ekvivalent? Jinak vzniká (zajisté mylný) dojem, že píšete o něčem, čemu vlastně ani nerozumíte. Takže nahrazení nepřeložených termínů slovy "a jiné" asi není tím nejlepším řešením. Hezký den a hodně elánu do dalších editací přeji. --Kusurija (diskuse) 20. 9. 2012, 18:17 (UTC)

Připomínky jsou velmi důležité při každém vývoji, jak článku tak i jiných věcí. Metody, které nemají doslovní překlad jsem doplnila taky o český výklad. Jenom bych chtěla upozornit, že né každá metoda má český výraz, proto se uvádí, dokonce i používá v literatuře ten anglický. Článek pojednává o výrazně jiném tématu než jsou kvantitativní metody fosforylace. Může se proto stát, že čtenáři, který se pokouší pochopit výklad, bude překážet doplnění a zdlouhavé vysvětlení pojmů, které jsou v danné oblasti všeobecně známé. Jsem ráda, že se nám společně podařilo článek dokončit a budu se těšit až se znovu možná sejdeme u jiného článku.Lucy S (diskuse) 20. 9. 2012, 21:30 (UTC)
Nesouhlasím s tím, že nelze dodat český výraz i pro nové metody. Ale souhlasím s tím, že v daném momentě nemusí být ještě žádný ustálený. Tomu, aby čtenáři "nepřekáželo doplnění a zdlouhavé vysvětlení pojmů, které jsou v danné oblasti všeobecně známé" se dá předejít velmi elegantně: uvedete název metody (píšu obecně, protože jsem nepochytil, o které konkrétně píšete), dáte ji do dvojitých hranatých závorek (takto: [[Metoda xyz]]) - v článku po uložení se objeví červeně Vámi uložený odkaz "Metoda xyz", na něj kliknente a napíšete odpovídající článek o dané metodě. Metody, které jsou (možná) všeobecně známé odborníkům v daném oboru rozhodně nebývají známé uživateli wikipedie; běžný uživatel wikipedie ji používá nejčasteji k tomu, aby se dozvěděl něco, co ještě neví, případně aby svoje vědomosti prohloubil, našel užitečné odkazy a/nebo souvislosti. Většina těch, kteří místo toho jen kontrolují, co máme na wikipedii nového, co tu ještě chybí/nechybí, zda je co správně/nesprávně odkázáno a.p. jsou spíše z řad kolegů editorů, než běžných čtenářů. Wikipedie by měla sloužit především běžným uživatelům, není zde samoúčelně jen pro wikipedisty! (a vysoce erudované odborníky, ti naopak by měli svoje znalosti/schopnosti popularizovat/zpřístupnit veřejnosti a ne je na wikipedii hledat) ;-) P.S. Moji profesoři/vyučující razili tuto zásadu: pokud nedokážeš svoje vědomosti v případě potřeby předat srozumitelně neodborníkovi, tak se sám máš ještě hodně co učit! --Kusurija (diskuse) 21. 9. 2012, 11:16 (UTC)