Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Loslhotos

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Martin Urbanec v tématu „Copyvio

--Marek Koudelka (diskuse) 16. 1. 2013, 18:01 (UTC)

Ochrana zvířat[editovat zdroj]

Zdravím. Kategorizace fotografií v projektu Commons mě přivedla na vaše pískoviště. Pokud se chcete tématu věnovat, doporučuji Vám, abyste se napřed podíval do kategorie Práva a týrání zvířat, jaké články už existují. Pokud chcete psát článek o jednom konkrétním spolku, snažte se v něm soustředit na informace, který se týkají přímo toho spolku, jeho historie, klíčových osobností, aktivit atd. A má-li takový článek obstát, snažte se, aby to nebyl jen jednostranný propagační text, ale aby čerpal i z nezávislých, ba i případných oponentních zdrojů. Informace, které se netýkají primárně spolku, ale koonkrétních problémů, které spolek chce řešit, se snažte soustředit spíše v článcích o daném tématu - v článku o spolku pak problém nepopisovat, ale jen odkázat na článek o něm, a soustředit se na konkrétní aktivity spolku.

Doporučuji Vám si velmi důkladně přečíst text Propagační článek, který naznačuje, jaká rizika hrozí u článku, kterým někdo chce propagovat svoji firmu, spolek, hudební skupinu atd. Mějte na zřeteli, že takových článků se tu objevují mraky a proto jsou na ně někteří kolegové přísní a uplatňují na ně přísná měřítka. Z toho, že článek ve Wikipedii by neměl být propagační, vyplývá i ledacos o struktuře článku. Nezačínat kapitolu vysvětlováním, že lidé zavírají psy do aut a že psi se nepotí, ale tím, že spolek vytvořil klip a vtvořil kampaň s návodem. A například kampaně by zde podle mého názoru bylo lepší řadit chronologicky nebo tématicky, nikoliv napřed aktuální a pak dokončené.

Jinak snad ten koncept vypadá celkem slušně. V externích odkazech se snažte uvádět nejen URL odkaz a název odkazovaného článku, ale pokud možno i autora, vydavatele (médium), datum zveřejnění (nebo datum přístupu na stránku, není-li text datován). Uvádění data opět souvisí s encyklopedickým přístupem, který je jiný než přístup propagační. Datum zařadí článek na konkrétní místo historie, takže pokud například spolek prochází nějakým vývojem a proměnami nebo se mění jeho role ve společnosti, takovým vrstvám historie by měly odpovídat i zdroje. Mnoho úspěchů při dalším psaní. --ŠJů (diskuse) 28. 12. 2018, 22:18 (CET)Odpovědět


Dobrý den, děkuji za info. Uvedenou kategorii jsem samozřejmě prozkoumal, na některá hesla i odkazuji. Bohužel však na české Wikipedii dosud není tato tématika příliš zpracována, a proto se velká část mnou uváděných faktů v žádném z už existujících článku nevyskytuje. Právě proto tato fakta stručně uvádím i v popisech jednotlivých kampaní. Na vytváření všech souvisejících článků bohužel nemám v současné chvíli kapacitu. V budoucnu bych počet článků rád rozšiřoval, ale bude to práce na delší dobu. Pak bych vše samozřejmě prolinkoval a případně informace přesunul. Pokusím se tedy alespoň některé části přeformulovat, aby nepůsobily příliš "propagačně".

Podobné je to i v případě nezávislých a oponentních zdrojů. Oblast práv zvířat je u nás bohužel stále v plenkách, i když jsou tu organizace, které působí již spoustu let. Důkazem budiž fakt, že ani o jedné z českých organizací zabývajících se tímto typem kampaní dosud neexistuje článek. Některé informace prostě jinde než v oficiálních materiálech spolku nenajdu, alespoň prozatím. Snažím se využívat jiných zdrojů v maximální možné míře.

Na opravu referencí se také chystám, současný stav článku je stále spíše koncept.

Ještě jednou díky za rady. -- Lukáš Novosad (diskuse) 28. 12. 2018, 22:56 (CET)Odpovědět

Copyvio[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku OBRAZ – Obránci zvířat, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, doložte to prosím e-mailem obsahujícím svolení autora. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: https://www.obrancizvirat.cz/o-nas/#nasilide

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceNápověda:Jak vytvořit článek. Díky za pochopení.

Úvod bohužel celý kopíruje adresu uvedenou výše --Khamul1 (diskuse) 2. 1. 2019, 09:53 (CET)Odpovědět
Dnes těsně po poledni poslal předseda spolku na uvedený e-mail souhlas s využitím informací. Věřím tedy, že bude tento bod brzy dořešen. --Lukáš Novosad (diskuse) 2. 1. 2019, 21:08 (CET)Odpovědět
Skvělé, kolegové z OTRS to určitě brzy dořeší. Děkujeme, --Martin Urbanec (diskuse) 2. 1. 2019, 22:31 (CET)Odpovědět