Diskuse s wikipedistou:Hugo/Archiv01

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím a prosím o doplnění informace o původu a licenci k Vámi nahranému obrázku Soubor:Cf-priprava.png (a také Soubor:Tezkeprvky-priprava.png). Důvody, proč je žádoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké pochybnosti, neváhejte se zeptat. Děkuji. --che 23:14, 29. 7. 2005 (UTC)

Dotaz na chem. rovnice

Zjistil jsem, že dodáváte chemickou reakci jako obrázek. Nebylo by lepší využít formátování matematických vzorců? Možná to z nějakého důvodu nejde, proto se ptám. Sám jsem příznivcem znakového zápisu - jde snáze editovat jinými lidmi (například při psaní rovnic podobných reakcí) --Postrach 07:51, 10. 8. 2005 (UTC)

Dekuji za upozorneni, pokud to pujde tak budu pouzivat matematicke vzorce. S wikipedii teprve zacinam, takze trochu tapu. Hugo 08:01, 10. 8. 2005 (UTC)

Nic se nedeje. Kazdy z nas tapal (a stale jeste tape - napriklad ja) --Postrach 08:19, 10. 8. 2005 (UTC)

Jednotky

Vážený pane kolego,

změnu jsem udělal z důvodu sjednocení psaní jednotek s většinou ostatních chemických hesel, těch, které obsahují infobox.

Co se týče "zákazu" psaní jednotek s lomitkem, nemáte úplně pravdu. Aktuální ISO Standard Handbook, vydaný BIPM (Bureau Internationa des Poids et Mesures) k normě ISO 31-0 (které je i podřízena ČSN, protože ji v roce 1994 převzala a v roce 2001 vyšla u nás revidovaná verze) v kapitole 5.3 uvádí (kopíruji):

A solidus (oblique stroke, /), a horizontal line, or a negative exponent is used to express a derived unit formed from two other units by division. Example: m/s or m · s–1.

The solidus is not followed by a multiplication sign or by a division sign on the same line unless ambiguity is avoided by parentheses. In complicated cases, negative exponents or parentheses are used to avoid ambiguity. Examples: m/s2 or m · s–2 but not m/s/s m · kg/(s3 · A) or m · kg · s–3 · A–1 but not m · kg/s3/A nor m · kg/s3 · A.

(konec kopie, při kopírování samozřejmě vypadlo umístění číselných exponentů nahoru)

Pravidlo, že se smí používat jen negativní exponenty pro vyzněčení dělení v symbolech jednotek, je zúžení pravidla, které si může zavést některá instotuce pro svoji vnitřní potřebu.

Jen na okraj: Norma ČSN ISO 31-0 je (já s tím ale zásadně nesouhlasíim) pouze doporučená, nikoli závazná. To je gól, co!!!!!!!!! --A.Vítek 20:11, 26. 9. 2005 (UTC)


Dik za opravu odkazu na VF, nejak mi to uniklo. --Timichal 12:17, 11. 5. 2006 (UTC)

Za malo. Hugo 12:24, 11. 5. 2006 (UTC)

Žádost o potvrzení hlasu

U návrhu v Hlasování o smazání šablony User hu-0 došlo k rozšíření. Prosím Vás o potvrzení nebo změnu Vašeho odevzdaného hlasu. --Zirland 22:34, 14. 5. 2006 (UTC)

Nový infobox k chemickým prvkům

Dobrý den!

Nedávno jsem začal předělávat šablony z anglické wiki pro infoboxy chemických prvků tak, aby se daly infoboxy z en přímo překopírovat. Na radu Danny B. jsem však nakonec zvolil jinou alternativu - a totiž vytvořit jednotný infobox, který mám zatím začleněný na testovací stránce, kde je i předvedeno jeho použití. Já bohužel ale nejsem chemik a moje znalosti z mnoha oblastí této vědy jsou jen povrchní, proto bych Vás jako chemika chtěl poprosit, zda by jste se na tento infobox zběžně nepodíval (podobně jako jste editoval některé odkazy v mnou vytvořených šablonách) - jen pro uvedení do publikovatelné podoby a odstranění hrubých chyb v překladu, jsou-li jaké - detailnější změny jistě někdo dodá.

Šablony jako takové se pravděpodobně nakonec nepoužijí - vše je již začleněno v tom infoboxu, takže zanedlouho požádám o jejich smazání. Díky za všechny dosud provedené opravy - zatím jsem je do infoboxu rovněž zahrnul. Díky! --Irigi 13:38, 28. 5. 2006 (UTC)

Dobrý den, infobox vypadá dobře. Nenašel jsem tam žádné chyby. IMHO se může začít používat, pokud již nechcete nic měnit. Některé pojmy zatím nemají vytvořené články, ale na tom se pokusím zapracovat. Každopádně, díky moc. Ten infobox je určitě užitečná věc. --Hugo 13:57, 28. 5. 2006 (UTC)
Díky. Než jej začneme začleňovat, možná bych chtěl ještě s někým (možná nejlépe s Vámi - neznám příliš chemiky na české Wiki, jsem zatím nováček :-) ) - poradit o tom, které další vlastnosti by bylo dobré začlenit (ať je to uděláno rovnou). Teď jsem objevil projekt Prvky (kam jsem zatím dal na infobox odkaz), kde v předběžném návrhu mají i některé vlastnosti, které na en nejsou, naopak některé vlastnosti z en (zpravidla ze sekce „Miscellaneous“) závisí na konkrétním prvku - není problém je do infoboxu zahrnout, jen je otázka které. Možná bychom taky případnou diskusi spíš mohli vést na stránkách projektu, aby se mohli zapojit i další. Každopádně díky moc. --Irigi 14:09, 28. 5. 2006 (UTC)

Mezera ve čtyřciferném čísle

Ahoj. Všiml jsem si, že tvé editace některých článků, označené jako „typo“, spočívají ve vložení nedělitelné mezery do čtyřciferných čísel, například nadmořské výšky. Není to nutné, stránka Wikipedie:Typografické rady#Čísla to dokonce označuje za chybu, pokud má číslo méně než 5 číslic a důvodem pro oddělení řádu tisíců není zarovnání s čísly vyšších řádů. --Milda 13:14, 9. 7. 2006 (UTC)

Dík za upozornění, ale co si pamatuju z pravidel české typografie, tak by se měli oddělovat i čtyřciferné číslice. Ale když to chce wiipedie takto, tak se podřídím. --Hugo 16:21, 9. 7. 2006 (UTC)

Šablony OBx a Infoaktual

Koukal jsem, že jsi do článku Babice nad Svitavou dal šablonu {{InfoAktual}}. Tato šablona patří pouze do článků, které mají úplně a správně vyplněný infobox, v opačném případě tam patří šablona {{OBI}}.

Dále existují šablony {{OBZ}} pro obce, kde chybí znak, {{OBV}} pro obce s chybějící vlajkou a {{SBS}} pro chybějící souřadnice.

Tak Příště už budeš moudřejší a budeš sand dávat tyto šablony správně. Díky, JAn 07:11, 10. 7. 2006 (UTC)

Dik, nejak moc se editacim obci a mest nevenuju, takze sablony apod. resim hlavne kopirovanim z existujicich clanku. Priste si dam bacha. --Hugo 07:14, 10. 7. 2006 (UTC)

Šablona Hlavní článek

Zdravím. Dovoluji si upozornit, že pro uvedení hlavního článku v záhlaví kategorie existuje šablona Hlavní článek, v níž za svislítkem se uvede název článku bez hranatých závorek. Tato šablona se postará i o ztučnění textu.

Ještě bych podotkl, že pro zařazení hlavního článku do kategorie se nezřídka používá svislítko s mezerou, jehož důsledkem je, že se článek ve výpisu kategorie zobrazí úplně na začátku, ještě před články začínajícími písmenem A. Tento zvyk měl sice opodstatnění hlavně v dobách, kdy ještě nebylo zvykem uvádět odkaz na hlavní článek v záhlaví kategorie, ale domnívám se, že ani dnes není bez opodstatnění a nemá smysl jej odstraňovat, jako by šlo o chybu (jako jste to udělal u článku Doplněk stravy). Tímto způsobem lze z homogenního seznamu jednotlivých objektů, látek atd. vyčlenit zásadnější přehledové či systémové články, jejichž abecední zařazení je kontraproduktivní. --ŠJů 16:19, 16. 7. 2006 (UTC)

Dík za upozornění. Vím, že se taková šablona používá na en.wiki, ale tady jsem to kopíroval z jiné kategorie a tam šablona nebyla. Takže jsem myslel, že na české wiki ještě není zavedená. Teď už budu moudřejší. --Hugo 16:23, 16. 7. 2006 (UTC)

ad Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

Proč u článku Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 musí být dovětek, že to nebylo ověřeno, když to lze ověřit například tady http://web.mit.edu/dryfoo/www/Info/longname.html a v anglické wikipedii tam ten dovětek taky neni?

Tak ten link dejte do diskuze k článku a smažte znovu tu informaci. Jelikož jste to umazal/a bez jakéhokoliv zdůvodnění, tak jsem editaci revertoval.
Upravil jsem článek. --Hugo 21:42, 20. 7. 2006 (UTC)
Děkuju, že jste to udělal za mě. Btw, ten článek je opravdu potrhlý :) --85.70.245.86 10:16, 21. 7. 2006 (UTC)

Obrázek bez zdroje

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu.

Problém je v tom, že na enwiki žádný zdroj není. --Zkf 18:58, 30. 7. 2006 (UTC)

Nojo, když jsem to sem nahrával, tak tam ještě ta šablona Nosource nebyla. Žádné bližší ifo o zdroji nemám. --Hugo 19:26, 30. 7. 2006 (UTC)

Pro anonymy

Na mazání obsahu existuje speciální šablona {{experimenty2o}}, která nemluví o přidávání nesmyslů. :-) --egg 20:57, 2. 8. 2006 (UTC)

Dík, příště budu chytřejší. --hugo (diskuze) 21:06, 2. 8. 2006 (UTC)

Vinný kámen

Dobrý den, především bych Vám chtěl poděkovat za opravu článku Vinný kámen. Nejsem chemik (pouze vinař - amatér) a organické chemii moc nerozumím, proto jsem velmi vděčný za kontrolu a případné opravy. Bohužel si teď nejsem jistý, jestli se v případě vinného kamene jedná hydrogenvinan draselný, nebo o vinan draselný; různé zdroje se v této oblasti liší :-(. Proto jsem založil i redirecty Hydrogenvinan draselný -> vinný kámen a Vinan draselný -> vinný kámen, což je zřejmě špatně :-(. Obrázek vinanu draselného jsem vzal z německé wikipedie, kam vede i současné interwiki. --Petr Adámek 16:27, 25. 8. 2006 (UTC)

Zdravím, díval jsem se na německou stránku a tam jsou uvedeny obě sloučeniny. Na anglické je jen hydrogenvinan. Teď z hlavy nevím, kde je pravda, ale jak skončím s večeří, tak zkusím pohledat v literatuře. Opravu jsem udělal proto, že v článku se píše o hydrogenvinanu a na obrázku byl vinan. --hugo (diskuze) 16:57, 25. 8. 2006 (UTC)

Masturbace

Můžu se zeptat, proč byl odstraněn odkaz, který jsem na stránku umístil? --Faigl.ladislav 23:07, 27. 10. 2006 (UTC)

IMHO v tom článku nejsou žádné encyklopedicky důležité informace. Takových článků jsou na webu tisíce, wikipedie není internetový rozcestník. --hugo (diskuze) 07:35, 28. 10. 2006 (UTC)

Introdukce

Na začátek jste opět vložit šablonu na rozcestník, ale obávám se, že zbytečně, neboť článek Introdukce (hudba) bude co nevidět smazán, protože nebyl rozšířen ze subpahýlu na pahýl. Je mi to líto, ale je to tak, a proto jsem ten začátek předělal. Zdraví --Sofronka 13:19, 6. 12. 2006 (UTC)

Spam??

Mohl bys prosím volit poněkud zdvořilejší shrnutí? Pokud ti odkaz o analytickém určování vzdáleností v rovině nepřijde dostatečně relevantní k tématu přímky, lze napsat třeba "není dost relevantní k tématu přímka", přesunout k tématu, ke kterému se to hodí, nebo jako něco drsného použít zdůvodnění "Wikipedie není sbírkou externích odkazů".

Spam je nevyžádané masově šířené sdělení (nejčastěji reklamní) šířené internetem.

Díky za citlivější přístup. Docela by mě zajímalo, kolik potenciálních editorů takhle celkově odradíme. --Wikimol 13:43, 12. 12. 2006 (UTC)

OK, uznávám, že spam asi není nejvhodnější označení. Příště si dám bacha. --hugo (diskuze) 14:06, 12. 12. 2006 (UTC)

Správce Danny B.

Dobrý večer, při hlasování o potvrzení práv správce pro wikipedistu Dannyho B. jsem si všiml nejen vašeho hlasu pro. V Dannyho zdůvodnění jsem našel především nesmírné množství sebepochvalných bodů, ale oproti tomu jediný nenápadný odkaz chyby. Ten vede na stránku žádosti o komentář, kterou si Danny napsal sám podle svého pohledu. Kdybych neznal situaci, měl bych skutečně dojem, že Danny B. po půl roce svého správcovství skládá účty. Ale v Dannyho zdůvodnění chybí zmínka o tom, že byl po svých činech k potvrzení práv správce několika wikipedisty vyzván, nebo zmínka o běžící arbitráži ve věci zneužití správcovských práv právě Dannym B.. Rád bych vás proto poprosil o důkladné zamyšlení, zda Danny B. pro svou činnost skutečně potřebuje správcovská práva. Dělá spoustu užitečného, ale zároveň je mu řada věcí vytýkána.

Pokud byste po svém zamyšlení změnil názor, můžete hlas do konce hlasování změnit, stejně tak se můžete hlasování zdržet v případě nejistoty. Nebudu mít problém, pokud se přesto rozhodnete hlas pro Dannyho B. zachovat. S pozdravem --Adam Hauner 22:22, 28. 12. 2006 (UTC)

Dík za upozornění, po dovolené se na to podívám. --hugo (diskuze) 17:14, 29. 12. 2006 (UTC)
Díky za váš čas. Když jsem napsal většině wikipedistů, kteří hlasovali pro potvrzení ve funkci, bylo mi to vytknuto jednak hromadné oslovení a také jsem byl upozorněn na chybu: Danny B. ve zdůvodnění uvedl, že byl k potvrzení vyzván, jen já to přehlédl. Tak aby to bylo korektní. S pozdravem --Adam Hauner 19:50, 29. 12. 2006 (UTC)

vazba

rad se necham poucit - smazal jsi obr s oznacenim sigma vazba, co to tedy podle tebe je?

Na tom obrázku jsou ukázky orbitalů a jejich kombinací. Je tam sice i sigma vazba, ale vzhledem k tomu, že se v článku zmiňuje více teroií popisu vazby (nejen LCAO-MO), tak jsem ten obrázek smazal. Stejný obrázek je v článcích o orbitalech, kam se IMHO hodí víc. --hugo (diskuze) 05:15, 16. 1. 2007 (UTC)

využitelná energie

Jsi prvnim hlasujicim proti po kompletnich upravach clanku Využitelná energie. V komentari jsem prosil o zduvodneni hlasu proti, neb oproti puvodnimu hlasovani se pomerne zmenily podminky. Prosim tedy jeste jednou o zduvodneni. --Limojoe 04:47, 9. 5. 2007 (UTC)

Dík za upozornění, měl jsem tu stránku otevřenou od včerejška a v hlasování jsem přehlídl tvůj komentář. Hlas jsem přehodil. --hugo (diskuze) 05:02, 9. 5. 2007 (UTC)

Na větrné hůrce

Koukala jsem, že se angažujete v hesle Na větrné hůrce. Chci jen upozornit, že heslo vzniklo původně jako můj reditekt k heslu Bouřlivé výšiny, které je přece jen obsažnější a snad i lépe napsané. Pokud něco upravovat, tak asi spojit obě hesla dohromady (nacož teď nemám čas, neboť se učím na státnice).--Grw 12:28, 6. 6. 2007 (UTC)

Dík za upozornění. Udělal jsem tam jen menší úpravy. Opravdu by to chtělo spojit, už do toho nebudu vrtat. --hugo (diskuze) 13:14, 6. 6. 2007 (UTC)

Prvky

Vidim, ze se posledni dobou zabyvate systematicteji upravou hesel prvku periodicke tabulky. Mam na Vas prosbu, zda byste nemohl do techto uprav zahrnout i zacleneni sekce Literatura s relevantnimi knihami na dane tema. Verim, ze jako chemik mate vetsi prehled. --Limojoe 04:16, 12. 6. 2007 (UTC)

OK, podívám se na to. --hugo (diskuze) 04:20, 12. 6. 2007 (UTC)