Diskuse s wikipedistou:Harold/Haroldovo pískoviště 3

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj, nerad píšu na pískoviště, ale jsi si jist s těmi jmény. Opět stejný problém jako u USS Iwo Jimy. en:Battle of Princeton, en:Battle of Belleau Wood, en:Battle of Monterey, en:Battle of Bataan... Já vím, zdroje... Přece jenom mi to ale příjde trochu matoucí, uvádět že americká letadlová loď je pojmenována po nějakém lesíku kdesi ve Francii, bez doplňujícího vysvětlení. --Silesianus (diskuse) 8. 10. 2013, 20:11 (UTC)

Ty údaje beru z Dictionary of American Naval Fighting Ships. Třeba na http://www.history.navy.mil/danfs/b4/belleau-wood-i.htm je uvedeno "Named for: Belleau Wood, near Chateau Thierry, France, was the scene of a battle between... blabla", čili jako primární chápu ten les. Ale přemýšlel jsem o tom, protože jsme se už o tom bavili, a napadlo mě řešení v podobě dvou řádků v jedné buňce, v tomto případě tedy "les u Belleau (angl. Belleau Wood)<br />(bitva v lese u Belleau)", což by problém snad vyřešilo (btw., nemá ta bitva nějaký ustálený český název?). --Harold (diskuse) 8. 10. 2013, 20:20 (UTC)
Tak ono to je primárně pojmenované po tom místě, to je snad správně, ale mělo by tam být dovysvětleno, alespoň u některých, čím si to místo zasloužilo. Např. u japonských ostrovů a francouzských lesů :) Ale to je možná spíše do samotných článků o lodích. Na BW jsem narazil jen jednou, v obecné encyklopedii 20. století a tam mluví o belleauském lese. Nic specifičtějšího jsem o 1. světové nikdy nečetl, takže zde by bylo lepší se obrátit na někoho jiného (Attilu?) --Silesianus (diskuse) 8. 10. 2013, 20:26 (UTC)
Omlouvám se za vmísení, ale ta jména jsou významná jen těmi bitvami či boji, které se na nich odehrály. To je zjevné u toho Belleauského lesa, což je zcela bezvýznamná obec. I na Haroldem odkazované stránce je celý text jen o bitvě. Také článek o lodi na en.wiki udává název podle bitvy. V podstatě to samé Baatan atd. takže pojmenování jen podle bitev, ta místa prosím vyhoď, je to prostě nesmysl.--RomanM82 (diskuse) 8. 10. 2013, 20:56 (UTC)
No jo, a to se snažím vycházet z nejpovolanějšího zdroje. Takhle pak člověk dopadne, když chce napsat něco ozdrojovaného... Ale jo, dobře, překecali jste mě pánové, asi jste znalejší než databáze US Navy (nic ve zlém). :-) Já jsem na tomhle poli jen jako amatér, takže tam dám ty bitvy. Věřím, že v nějaké knize o lodičkách je to tak nějak popsáno. Ale s tím seznamem na NČ kandidovat nebudu! Což jsem v plánu sice neměl, ale zasloužilo si to zdůraznění. :-)
ad RomanM82: Jasně, celý text je o bitvě, určitě bych nerozporoval, kdyby tam bylo "Named for: Battle of Belleau Wood... blabla", jenže je to tam formulováno trochu jinak, což aspoň já taky trochu jinak chápu. Osobně mi nepřijde divné, že loď by byla pojmenovaná po nějakém místě, když se tam stala nějaká významná událost, může to být třeba pocta i jeho obyvatelům nebo tak. Druhou možností je, jak píšete oba, že je pojmenovaná přímo podle oné události.
ad Silesianus: Našel jsem bitvu o Belleauský les v 2. pěší divize Spojených států amerických, což zní rozumně. --Harold (diskuse) 8. 10. 2013, 21:43 (UTC)
tam právě o samotném lese nic nenalézám. Úvod je možná formulován zvláštně, ale ten zdroj podle mně jasně popisuje, že jméno lodi je podle té bitvy. Podle mně je to tak v článku myšleno, žádný rozpor v tom nevidím.--RomanM82 (diskuse) 8. 10. 2013, 22:02 (UTC)
Já ti nevím, když si vezmu další uvedené odkazy, tak na DANFS jsou uváděny dva způsoby: [1]A borough in west central New Jersey, scene of a famous Revolutionary War battle 2–3 January 1777 and birthplace of Capt. R. F. Stockton. (! primárně město, které je známé dvěma událostmi (mimojiné)), [2]The Revolutionary War battle fought 17 January 1781... (tam je to jasné, bitva), [3]A city in California, south of San Francisco, founded by the Spanish and named for the Count of Monterey in 1598... (! zase město + 1 věta k bitvě), [4]A peninsula 25 miles long and 20 miles wide at its base that forms the west side of Manila Bay on the island of Luzon in the Philippines... (! popis poloostrova, byť dále se to věnuje bitvě), [5]On 21 April 1836, General Sam Houston and his outnumbered troops won independence for Texas by decisively defeating a Mexican army at the San Jacinto River. (jasné, bitva). Podle mě by nejlepší bylo, když vy tvrdíte něco, zdroj tvrdí někdy něco jiného, uvést zkrátka v jednom řádku místo a ve druhém tu významnou bitvu. --Harold (diskuse) 9. 10. 2013, 10:06 (UTC)
Ale pokud jsi fakt přesvědčený, že je to opravdu podle bitev, tak to tam tak uvedu. --Harold (diskuse) 9. 10. 2013, 10:08 (UTC)
Nevím jak RomanM82, ale já bych to nechal tak, jak je to uvedeno ve zdroji s poznámkou pod čarou, že se tam odehrála ta a ta slavná bitva. --Silesianus (diskuse) 9. 10. 2013, 10:57 (UTC)
Poznámky se mi nezdají úplně nejlepší nápad, protože když si představím dole cca 100 refů a k tomu dalších aspoň 50 poznámek... Uf. --Harold (diskuse) 9. 10. 2013, 21:35 (UTC)