Diskuse s wikipedistou:Froggy~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Nadvšenec v tématu „Nováček


Dobře si pročti článek o fulneckém farním kostele, zkontroluj ho, zda něco podstatného neschází, zda tam nejsou chyby v reáliích či typografii. Já bych to již co se týče textu uzavřel (jistě, že kdokoli může text změnit, ale velké změny to asi nebudou), mohlo by se začít překládat. Obrázky se možná někdy dodají. Zkoušel jsem přehodit pořadí obrázku a infoboxu, myslím, že obrázek nahoře by byl lepší, ale nějak se mi to nepodařilo, můžeš to zkusit ty. --PAJD 13:42, 1. 8. 2006 (UTC)

Prosím nemařte mi typografické úpravy v tomto článku! Děkuji. --Lukáš Mižoch 21:00, 9. 8. 2006 (UTC)

Nic Vám nemařím, nýbrž opravuji. Vysvětlení v diskuzi ke stránce. --Froggy 10:31, 10. 8. 2006 (UTC)

Dobrý den, nominoval jste zmíněný článek mezi Nejlepší. Zdá se mi ale, že to nějak usnulo. Mohl byste prosím buď reagovat na připomínky a potom článek postrčit do další fáze volebního procesu, anebo naopak stáhnout nominaci? Děkuji,--Ioannes Pragensis 14:03, 18. 6. 2007 (UTC)

úřady knězů[editovat zdroj]

Prosím, vysvětlil by jste mi, jaký je rozdíl mezi tím, když je ve farnosti farář, administrátor a administrator ex currendo? Chtěl bych ke článkům některých děkanátů dopsat seznam farností s úřadujícími knězy, ale tyto tři označení mě matou, na wikipedii je jenom farář a administrator ex currendo... Myslím, že vy tomu rozumíte.Gogasmen 15:38, 20. 12. 2007 (UTC)

Zdravím! No, nejlépe se je otázat někoho z biskupství, já bych to řekl asi to takto: Administrátor je kněz, jenž je pověřen správou farnosti. Farář je také administrátor, ale jeho úřad má některá církevněprávní specifika - tuším například, že nemůže být jentak odvolán biskupem, ale musí jeho odvolání schválit kněžská rada. Lidově se farář říká každému správci farnosti, ale ve skutečnosti je farářů úplné minimum, většinou jsou to „jen“ administrátoři. Administrátor ex-currendo ve farnosti je „externí administrátor“, který ve farnosti nežije (je administrátorem v jiné farnosti), ale pro tuto externí farnost zařizuje veškeré záležitosti od duchovní aktivity až po různé právní úkony. Stačí tak? :)

--Froggy 18:33, 23. 12. 2007 (UTC)

Děkuji, stačí... Teď tomu chápu.
Mírně upřesním, resp. doplním. Farář, administrátor i administrátor excurrendo mají v podstatě stejné úkoly a pravomoci. Rozdíl je jen v trvalosti jejich postavení a v tom, zda v dotyčné farnosti sídlí. Farářovo postavení, narozdíl od administrátora a administrátora excurrendo, je poměrně trvalé. Dříve tuším bývalo zvykem, že jmenování farářem bylo trvalé, i když v právního hlediska nejspíš existovaly cesty, jak faráře v určitých situacích odvolat. Dneska v tomhle ohledu panuje bohužel větší libovůle. Pokud vím, před časem snad Česká biskupská konference odsouhlasila systém, že faráři budou jmenováni na dobu určitou, nejméně však na dobu pěti let. Administrátor čili správce je jaksi jen "pověřen řízením", jak se v české byrokracii říká, a může být zřejmě libovolně převelen kamkoliv jinam. To se také stává a nevím, jestli někdo ví proč to tak je (i když vlastně: Bůh a diecézní biskup). Empiricky to na mě dělá dojem, že když už někdo dělá administrátora na jednom místě tři roky, působí to podezřele, a tak je přeložen jinam. Administrátor excurrendo ("dojíždějící administrátor") se od "obyčejného" administrátora liší jen tím, že nesídlí ve farnosti; je jím zpravidla farář nebo administrátor z jiné farnosti, který jaksi vzhledem k nedostatku kněží musí obstarávat i jinou než svou "domovskou" farnost. V některých případech je to tak, že jsou v určité farnosti administrátoři dva, a to administrátor in spiritualibus (má na starosti věci duchodní a je zpravidla excurrendo) a administrátor in materialibus (má na starosti věci světské jako účetnictví apod., bývá to zpravidla laik nebo jáhen z dotyčné farnosti). 88.101.252.246 18. 11. 2008, 20:51 (UTC)

Prosímtě, podívej se na Wikipedie diskuse:Šablony/Geografické šablony, mám tam dotaz na šablony pro církevní správu...--Gogasmen 09:19, 5. 1. 2008 (UTC)

Projekt:Křesťanství[editovat zdroj]

Zdravím! Jako autora tvořícího a upravujícího hojně články z patřičné oblasti bych si Vás dovolil přizvat k projektu křesťanství, jehož cílem je přivést k hojnému počtu a dokonalosti články o křesťanství a věcech souvisejících. --Cinik 05:14, 4. 3. 2008 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:32 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:01 (CEST)

Nováček[editovat zdroj]