Diskuse s wikipedistou:Filip Tesař

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, rád bych Vás uvítal na Wikipedii. Všiml jsem si Vašeho návrhu Pod lípou a rád bych Vám nabídl případnou pomoc při plnění Vaší "vize", především dobrou radou (editování Wikipedie má jistá úskalí). Chtěl bych se prvně zeptat, zda Vám jde o soutěž (Bitva na Kosově poli je soutěžní článek), nebo o celkové zpracování tématu na Wikipedii. Pokud se jedná o první možnost, v prvé řadě bych Vám doporučil si pročíst Wikipedie:Věrohodné zdroje, Wikipedie:Reference, Wikipedie:Vzhled a styl, Wikipedie:Encyklopedický styl a samozřejmě Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu a vrhnout se na článek prvně menšími úpravami (třeba vytvořením podsekce Literatura v sekci Odkazy) a seznámit se tak s wiki syntaxí, při druhé možnosti Vám doporučuji si to přečíst taky a začít třeba s rozcestníkem k oněm bitvám na Kosově poli. Kdybyste potřeboval poradit, můžete se obrátit třeba na mne na mé diskuzní stránce nebo na jiné zkušenější editory. Hodně štěstí při budoucích editací, s pozdravy --Silesianus 27. 9. 2011, 11:04 (UTC)

Děkuji mnohokrát za milá slova. Soutěž mi padla před pár dny do oka a díky ní jsem dospěl k názoru, že by se slušelo také něčím přispět. Bez ohledu na to, zda by příspěvek byl soutěžní nebo ne - možná nemohl, neboť jsem začínajícím wikipedistou a toto téma je určeno pokročilým - bych prostě českou Wikipedii rád obohatil - a troufám si říci, že bych byl schopen napsat o bitvě na Kosovu lepší článek, než je na anglické Wikipedii. Prostudování odkazů, které mi vyskočily při rozbalení soutěžní stránky, bylo první, co jsem udělal. Ovšem jedno je teorie, praxe je pochopitelně věc druhá. Nejsem naštěstí snad úplný začátečník. Před lety jsem zpracovával několik hesel týkajících se Balkánu do neúspěšného pokusu Encyklopedie Diderot, což byla má první praktická škola encyklopedického řemesla. Poté jsem přispíval hesly ještě do jíných encyklopedických či slovníkových publikací, naposledy do Encyklopedie mezinárodních vztahů. Mohu samozřejmě pro začátek sesumírovat vhodné zdroje. Bez přehánění lze říci, že kvalitní zdroje jiných než českých autorů jsou lepší, než ty nejlepší české zdroje. Velice si vážím všech, kteří přispěli k současné podobě hesla, a domnívám se, že není špatná. Přesto bych se rád sesumírovat zcela novou podobu; mou výhodou je totiž to, že mám celkový přehled, a nemusím si ho vytvářet vyzobáváním drobtů z českých publikací obecného zaměření. Nechci tím naprosto snižovat výsledky práce ostatních ani se nad ně nijak povyšovat. Co se týče nezaujatosti a referencí, domnívám se, že určitou zkušenost mám jako akademický autor, neboť pravidla na Wikipedii v tomto směru jsou v zásadě tatáž, jaká platí v akademickém psaní (tedy měla by platit, samozřejmě záleži na autorovi...). Právě proto, že vzhledem ke svému historickému a symbolickému významu je bitva na Kosovu (1389) i politicky citlivou záležitostí, měl jsem za to, že by bylo vhodné okomentovat i její interpretace - často totiž bývají fakta o bitvě (některá jistá, jiná více či méně pravděpodobná) zaměňována právě za jeich interpretaci. Srdečně Filip Tesař
"Hlavní" soutěže se může účastnit kdokoliv, "nováčkovská" sekce byla přidána proto, aby také nováčci absolutně nepolíbení wikipedií měli šanci něco vyhrát. Tedy bude-li heslo Bitva na Kosově poli splňovat náležité podmínky, může být vybráno porotou jako vítězné bez ohledu na počet celkových autorových editací či jeho wikivěk. Co do začátečnictví jsem nemyslel práci na encyklopedii jako takové (zkušenosti se z takových projektů budou jistě hodit), ale speciálně práci s wikisyntaxí (ta často dělá problémy), tedy né až tak obsahové, jakožto technické. Zde bych Vám s dovolením dal pár rad do začátku, když vidím Vaše diskuzní příspěvky - každý příspěvek se podepisuje pomocí čtyř vlnovek (~~~~, je to tuším i jedno z editačních tlačítek v liště nad editačním oknem), hodí to do podpisu čas a link na Vaši osobní stránku. Dále je také vhodné další diskuzní příspěvek odsadit dvojtečkou na začátku textu, a to vždy o jednu více než měl předchozí (tedy tomu Vašemu jsem si dovolil přidělat jednu, mému již dvě dvojtečky). A takových "záludností" ve wikisyntaxi je více, nováček zde to né zcela úplně pochytí v začátcích. ono to příjde s praxí. S interpretacemi by nebyl problém. Pokud tedy budou se zdrojem, nesmí se jednat o Vaše interpretace (vizte Wikipedie:Žádný vlastní výzkum), pokud tyto nejsou zveřejněny dle zásad Wikipedie:Věrohodné zdroje#Díla publikovaná přímo autory. S pozdravy --Silesianus 27. 9. 2011, 12:37 (UTC)
Budu vděčný za jakékoli rady, bez výjimky. Lépe, když se dozvím něco víckrát, než vůbec. U těch zmiňovaných interpretací není potřeba se bát, nepůjde o jejich hodnocení, ale o popis (s odkazy na literaturu, v níž jsou zachyceny). --Filip Tesař 27. 9. 2011, 13:12 (UTC)

Dobrý den, odpověděl jsem na Váš dotaz na tamější diskuzi. S podzravy --Silesianus 23. 10. 2011, 13:03 (UTC)