Diskuse s wikipedistou:Esprit

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte[editovat zdroj]

Rádi bychom Vás přivítali na Wikipedii!

Začal jste dobře a jste na nejlepší cestě přispívat dalšími vlastními články.

Pokud jste tak ještě neučinil, doporučujeme Vám nejdříve si přečíst některé stránky, které Vám přiblíží provoz a zvyky na Wikipedii:

Vkládání podpisu

Několik dobrých rad:

  • Abyste se podepsal na diskusních stránkách, stačí napsat 4 vlnovky ~~~~ (nebo je vložit pomocí druhé ikony zprava v liště nad editačním oknem). Naopak články se nepodepisují.
  • Opravdu se nebojte editovat. Když se Vám občas něco nepovede, jiní to spraví.

Tak ještě jednou vítejte a děkujeme za Vaše příspěvky. Věříme, že se tu uvidíme často. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 14:34, 11. 6. 2006 (UTC)

Jelikož tu ještě moooooc věcí chybí a nějaký volný čas mám, tak se tu určitě uvidíme dost často. Esprit 14:43, 11. 6. 2006 (UTC)

To bude jen dobře. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 14:54, 11. 6. 2006 (UTC)

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Compact flash. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. Týká se to také článku Secure digital. --Zirland 16:41, 12. 6. 2006 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Zajímalo by mě, zda existuje deklarace (správy) systému kategorií. Například pro odkazy na stejný článek v jiných jazycích jsou používáni boti, kteří provádí symetrický a tranzitivní uzávěr. Stačí tedy uvést odkaz na anglickou stránku a časem na té české přibydou odkazy, které jsou na té anglické. To zavádí na celé wikipedii ekvivalenci (s drobnou výjimkou). Co se však děje s kategoriemi? Mělo by to být uspořádání na wikipedii daného jazyka. Je článek subkategorie také článkem kategorie? Existují boti, kteří tento případný tranzitivní uzávěr provádí, nebo ti, co provádí opak? Esprit 15:53, 12. 6. 2006 (UTC)

Pokud vím, žádní boti pro kategorizaci neexistují. Je dobré seznámit se s tím, jaké kategorie pro daný obor, o kterém píšete, máme. Pokud vhodné kategorie neexistují, je možné je vytvořit a zařadit do příslušných nadkategorií. Pokud vhodné kategorie na Wikipedii v oblasti svého zájmu zatím neznáte, nic si z toho nedělejte. Obvykle se najde někdo, kdo je do nového článku brzy po vytvoření doplní. Stačí tyto změny sledovat a brzy Vám to bude jasnější. Vodítkem může být taky kategorizace příslušného článku na anglické Wikipedii. I kategorie by měly být provázané pomocí mezijazykových odkazů, takže by neměl být problém dostat se z anglické kategorie na odpovídající českou (samozřejmě, pokud existuje; řada kategorií na enwiki nemá a zatím nepotřebuje české ekvivalenty).
Jestliže článek zařadíte do subkategorie, je snadné se k němu dostat i přes nadřazenou kategorii, i když článek není součástí této nadřazené. Např. článek Roman Jakobson je zařazený do kategorie Ruští jazykovědci, která je několik úrovní pod kategorií Lidé. Ta je příliš obecná na to, aby přímo v ní byl i článek o Jakobsonovi.
Co se týče přidávání mezijazykových odkazů, můžeme botům usnadnit aspoň trochu práce, pokud do nového článku přidáme nejen odkaz na enwiki, ale i na ostatní jazykové verze. Odkazy lze snadno okopírovat z anglického článku. Taky je vhodné odkaz na nový český článek přidat do anglického článku. Boti by to ale patrně taky zvládli. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 16:46, 12. 6. 2006 (UTC)
Ještě na doplnění, boti samozřejmě nepřidávají mezijazykové odkazy v prostoru uživatelských stránek (ani když má uživatel účty ve více Wikipediích), a pokud vím, nepřidávají odkazy ani u kategorií, šablon apod. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 17:00, 12. 6. 2006 (UTC)
U kategorií ano. --Zirland 17:17, 12. 6. 2006 (UTC)

S tvorbou kategorií nemám problém. Dokonce začínám en.wiki považovat za sice obsáhlou, ale celkem nepřesnou v kategorizaci a separaci, proto ji nebudu kopírovat a nebudu zavádět interwiki u kategorií (jinak bych musel překopat en.wiki, což je běh na dlouhou trať). Otázka od tvůrce článků: článek zařadím do nejspeciálnější kategorie, má jej také zařadit do všech nadkategorií? Do kterých nadkategorií jej zařadit nemám (kde je hranice)?

Osobně bych preferoval zařadit článek pouze do nejnižší (nejspeciálnější) kategorie. Pokud by měl být i ve vyšších kategoriích, pak bych byl pro boty (automatické doplňování). Esprit 18:15, 12. 6. 2006 (UTC)

Obvykle zařazujeme jen do nejspeciálnější (nejspecifičtější) kategorie, pokud tato kategorie pokrývá celý pojem. Můžu uvést příklad ze svého oboru. Pokud nějaký německý spisovatel píše básně, romány a ještě například jiné prozaické útvary (povídky, novely apod.), zařadím ho do kategorie Němečtí básníci, Němečtí romanopisci (které jsou součástí nadřazené kategorie Němečtí spisovatelé), ale jelikož tyto dvě kategorie nepokrývají celý pojem a nemáme zvláští kategorii pro německé povídkáře a německé autory novel, zařadím takového člověka i do (nadřazené) kategorie Němečtí spisovatelé (pro pokrytí zbývající části). Pokud ovšem některý spisovatel píše výhradně básně, zařadím ho jen do kategorie Němečtí básníci, ne do kategorie Němečtí spisovatelé. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 19:24, 12. 6. 2006 (UTC)

Generátor[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Generátor. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit alespoň mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. Jedudedek 10:28, 17. 6. 2006 (UTC)