Diskuse s wikipedistou:DusanH

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele MediaWiki message delivery v tématu „We sent you an e-mail

Chmee2 11:51, 21. 3. 2007 (UTC)

Pro Vaši informaci
Pro Vaši informaci

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky. Zároveň Vás však prosím o častější používání tlačítka Ukázat náhled. To Vám ukáže, jak bude článek vypadat po Vašich úpravách, aniž by se úprava uložila. Až budete mít pocit, že jsou Vaše úpravy hotovy, vyplňte do pole shrnutí editace stručný popis provedených změn a změny uložte.

Uložením zároveň dáváte najevo, že další změny v nejbližších okamžicích neplánujete a že se jiní wikipedisté mohou pustit do dalších úprav, oprav a doplnění článku. Každá uložená změna se zapisuje do historie článku a do seznamu posledních změn na Wikipedii. Při častém ukládání se tyto zbytečně přeplňují a znepřehledňují. Hrozí také riziko, že dojde k tzv. editačnímu konfliktu, tedy stavu, kdy dva wikipedisté editují tentýž článek zároveň. Děkuji za pochopení.--Horst 23:46, 14. 4. 2007 (UTC)

Interwiki[editovat zdroj]

Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. --Podzemník 17:49, 14. 5. 2008 (UTC)

ODPOVĚĎ:

Pokud jste měl na mysli dvě dnes vytvořená hesla, tam žádné cizojazyčné verze neexistují, přestože jde o hesla "ruská". Jinak se vždy snažím odkazy na jiné verze pod hesla zadávat. Mohlo mi pochopitelně něco uniknout. Wikipedista:DusanH

Ok, jen upozorňuji, že i kategorie mohou mít interwiki;). S přáním pěkného večera --Podzemník 18:57, 14. 5. 2008 (UTC)

ODPOVĚĎ:

Jo, to mi nedošlo. Polepším se. Wikipedista:DusanH

Tlačítko pro podpis
A v diskusích se nemusíte podepisovat ručně, stačí, když kliknete ne to tlačítko vpravo od dvojitého w červeném kolečku. Ukážou se Vám sice jen vlnovky, ale v náhledu či po uložení normální podpis i s datem. Pěkný den přeji, --Podzemník 05:32, 15. 5. 2008 (UTC)

Ahoj, mrkni sem a bude Ti hned jasné, že je lepší Kategorie:Rakouská divadla než Divadla v Rakousku, aspoň je to jednotné, tu druhou smažu. Dík--Horst 15:27, 6. 6. 2008 (UTC)

ODPOVĚĎ: Já tomu rozumím, to vzniklo z angličtiny: Theatres in Austria. --DusanH 15:29, 6. 6. 2008 (UTC)

Zdravím, poslal jsem ten vám email, má emailová adresa je Graham.P@email.cz

Typo citace[editovat zdroj]

Dobrý den. Je to drobnost, ale proč prosazujete kurzívu pro název článku v časopisu? Mám na mysli v této editaci kurzívu v: titul = Opičák vázaný a tištěný – Bojovníci ze ztracených příběhů a pak o kus dále ještě jednou. Osobně považuji matoucí mít extra výjimku pro jeden článek. Normálně se přece kurzíva používá pro název časopisu, nikoliv pro článek. --Jann 22. 3. 2011, 11:46 (UTC)

Dobrý den. Obecně vzato se ve Wikipedii (i jinde) používá kurzíva pro zvýraznění názvu díla - název knihy, filmu, divadelní hry se píší kurzívou. U článku v novinách či v časopisu je "názvem díla" daleko spíš název článku než název časopisu. Ten bych - kdyby to šlo - nechal klidně normálním písmem. Podle mého názoru jde o systémovou chybu šablony, která název článku nechává v normálu, ale název časopisu automaticky zobrazuje v kurzívě. Tak trochu jako kdyby se u divadelní insceance psala hra normálně a název divadla kurzívou. Např. šablona pro citaci knihy (je několikrát použita hned pod tou spornou částí) je vytvořena logicky: název knihy se automaticky převádí do kurzívy, název nakladatelství zůstává normálně. Takže jsem si při citování periodika pomohl takto. --DusanH 23. 3. 2011, 09:08 (UTC)
Rozumím vaší logice, nicméně obecné zvyklosti a normy jsou jiné – kurzívou je název knihy či časopisu a normálně kapitola či článek, např. [1], [2], [3]. Měli bychom se myslím snažit o udržení standardního stylu citací, jak to dělá šablona, než se snažit zavádět vlastní logiku, u každého wikipedisty jinou. Ostatně pokud považujete šablonu za špatnou, ozvěte se na její diskuzi, ale svoji reformu proti ČSN ISO 690 prosadíte jen ztěží. Zdraví --Jann 23. 3. 2011, 11:54 (UTC)
Díval jsem se do citované normy. OK - máte pravdu, i když mi to selský rozum nebere. Ale norma je norma, takže jsem to opravil bez vynucené kurzívy.--DusanH 23. 3. 2011, 13:50 (UTC)
Díky. Hezký den přeje --Jann 23. 3. 2011, 15:17 (UTC)

Theatrum Kuks[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Theatrum Kuks, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licencí GFDL a CC-BY-SA 3.0, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceWikipedie:Váš první článek. Díky za pochopení.

--Juandev 5. 9. 2011, 06:13 (UTC)

Dobrý den, Vaše vrácení podoby článku Theatrum Kuks do stavu z doby založení s odůvodněním, že byla možná porušena autorská práva, mě dost překvapilo. Z Vaší formulace není jasné, čí práva mohla být porušena; příslušný text ("K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: {{{2}}}}} ") je totiž viditelný pouze po vstupu do editace, ne v samotné diskusi, navíc stejně nechápu, na co odkazuje. Tudíž se ani nemohu bránit. Původní článek jsem kdysi rozšířil podle informací z webových stránek festivalu (programy jednotlivých ročníků), podle webových stránek některých účinkujících a motto festivalu jsem citoval z diplomové práce Zuzany Milkové, kterou jsem také řádně uvedl jako zdroj (krátká citace z jiného díla s uvedením zdroje není porušení autorských práv!!). Takže opravdu nevím, co máte na mysli. Vrácením článku do stavu v době vzniku se výrazně zúžily informace o rozsahu festivalu z hlediska náplně i míst konání, navíc se znovu objevily mnou odstraněné chyby v názvech, překlepy, duplicitní kategorie. Prosím Vás o řádné doložení, kde byla autorská práva porušena. Pokud jejich porušení nelze doložit, žádám Vás o zrušení Vaší editace a vrácení článku do stavu z 12. 12. 2010. Děkuji za pochopení. --DusanH 5. 9. 2011, 10:31 (UTC)

To my nevíme, čí práva byla porušena. Ale jelikož se Vámi vložený text schoduje s odkazovaným textem, tak je možné, že něčí práva porušena byla. Ledaže by jste byl autorem i toho textu na odkazovaných stránkách. Pak by stačilo vše doložit přes OTRS. Pokud autorem onoho textu nejste, pak mohla být porušena autorská práva Wikipedie. A je to na lidech co se tím zabývají. Předpokládám, že tak do 14 dní to vyřeší.--Juandev 5. 9. 2011, 13:41 (UTC)

OK, alespoň teď vím, v čem je problém. Děkuji za upřesnění. Vzhledem k tomu, že zmíněný článek je samotnou redakcí datován 17. 8. 2011 a já jsem svou zásadní úpravu článku Theatrum Kuks provedl prokazatelně 16. 9. 2008 [4], je poměrně jasné, kdo nějaká autorská práva porušil. Mám tím na mysli, že redakce webu "kulturissimo.cz" prostě jednoznačně obšlehla text z Wikipedie. Nebo se mýlím? Je skutečně nutné čekat 14 dní, než někdo uzná, že jsem žádná autorská práva neporušil? Nechci ani pomyslet na to, že by se touto metodou dala zlikvidovat celá Wikipedie... --DusanH 5. 9. 2011, 15:40 (UTC)

Tak jsem je zařadil na černou listinu.--Juandev 6. 9. 2011, 05:37 (UTC)

Děkuji, je vidět, že Wikipedie se používá. A holt se občas zapomene uvést jako zdroj. --DusanH 6. 9. 2011, 13:15 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Dobrý den, toto je chybná editace, nejde o to, jaké články kategorie nyní obsahuje (nicméně Tony Award do nich stejně nepatří), ale o název/definici kategorie. Do kategorie Česká ocenění by patřila nyní neexistující kat. Česká divadelní ocenění, kterou případně můžete založit. S pozdravem --Gumruch (diskuse) 1. 3. 2012, 20:12 (UTC)

OK, máte pravdu. Přidal jsem tu českou podkategorii. A přizpůsobil kategorizaci u některých hesel. --DusanH (diskuse) 2. 3. 2012, 06:54 (UTC)

Global account[editovat zdroj]

Hi DusanH! As a Steward I'm involved in the upcoming unification of all accounts organized by the Wikimedia Foundation (see m:Single User Login finalisation announcement). By looking at your account, I realized that you don't have a global account yet. In order to secure your name, I recommend you to create such account on your own by submitting your password on Special:MergeAccount and unifying your local accounts. If you have any problems with doing that or further questions, please don't hesitate to contact me on my talk page. Cheers, DerHexer (diskuse) 14. 1. 2015, 01:20 (CET)Odpovědět

We sent you an e-mail[editovat zdroj]

Hello DusanH,

Really sorry for the inconvenience. This is a gentle note to request that you check your email. We sent you a message titled "The Community Insights survey is coming!". If you have questions, email surveys@wikimedia.org.

You can see my explanation here.

MediaWiki message delivery (diskuse) 25. 9. 2020, 20:47 (CEST)Odpovědět