Diskuse s wikipedistou:Chmee2/Pískoviště

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Struktura Země (podle hloubky pod povrchem):

  • 0 až 60 km – litosféra (místně kolísá 5-200 km)
    • 0 až 35 km – kůra (místně kolísá mezi 5-70 km)
    • 35 až 60 km – svrchní plášť
  • 35 až 2890 km – plášť
  • 2890 až 5100 km – vnější jádro
  • 5100 až 6378 km – vnitřní jádro

Překlady[editovat zdroj]

Ahoj, prosím tě neukazuj mi svoje překlady, pokaždé mi to dokonale zkazí náladu, jak jsou nekvalitní a často i zavádějící. Mám potom chuť začít říkat lidem, aby cswiki nečetli a když už pro orientaci čtou, tak aby nevěřili seznamům dobrých a nejlepších článků a brali všechno stejně kriticky. Trvá obvykle několik hodin, než mě to přejde. Šiješ tu práci horkou jehlou, nerozumíš tomu, o čem píšeš, a tlačíš texty k ocenění tak rychle, že nemají čas uzrát wiki životem, nestačí se opravit všechno potřebné. Někdy to ani není možné, třeba když přeložíš magnetic reconnection jako propojení magnetických polí, tak už správný význam nikdo nedá dohromady, pokud nebude číst zároveň původní text a znát terminologii. (Což je jen o trochu méně práce než to přeložit celé znovu.) Já opravdu nerad někomu říkám, že pracuje nekvalitně, není to samozřejmě příjemné mně ani tobě. Dovoluji si to k tobě jen ze dvou důvodů. Za prvé jsi kamarád a víš, že to nemyslím zle. Kdybys mi byl osobně lhostejný, mlčel bych. Za druhé vím, že nejsi z těch, které bych tímto od práce odradil, stejně v tom budeš pokračovat. A nijak nezpochybňuji, že díky tvé práci obsahuje cswiki daleko víc informací, než kolik jsem jich vložil já. Někteří upřednostňují kvantitu, já mezi ně nepatřím. To neznamená, že můj názor je správný, jen to znamená, že pohled na velké množství málo kvalitního materiálu mě frustruje. Bohužel nemám čas to všechno procházet a dávat připomínky či upravovat. Je to práce na mnoho hodin a dní, které prostě nemám. Takže to záměrně nechávám být a ty, prosím, respektuj tento můj postoj. Děkuji ti a těším se, až se zas setkáme. Vše v dobrém! --egg 10. 1. 2010, 11:29 (UTC) P.S.: Zamysli se, jestli copy-pastováním ze svého pískoviště neporušuješ licenci něčích příspěvků.

Nepíšeš pravdu, články nikdo zběsile netlačí viz Io (půl roku od DČ na nominaci na NČ), Europa (3 měsíce a stále nominována není), Neptun (ca 9 měsíců). Nevím, jestli tobě tohle přijde málo, mne nikoliv. Je mi líto, že si nenajdeš během několika měsíců čas si to přečíst a udělat připomínky. Leč bohužel, pokud se budu držet tvého pracovního nasazení, neuděláme nic.
Je smutné, že tě mé překlady rozčilují. Pokaždé tě žádám o pomoc, nedostává se mi. Případně se ptám dalších lidí (např. Miraceti, Power), kteří fyzice rozumí, ať se k tomu vyjádří. Zaplavuji IRC dotazy na termíny, které mi nejsou blízké... Nic ve zlém, ale jednotlivé sekce se snažím konzultovat s lidmi, co do nich fušují docela pravidelně, nepřijde mi to oprávněná námitka. Případně, pokud to selže, tak obecná výzva. Nepřekládám všechno za každou cenu, jak píšeš. Pokud nevím, tak to prostě nechám označené a sháním pomoc či se zeptej Berena, jak ho bombarduji astrologií, kterou já neuznávám a v rámci objektivity se do jejího psaní tedy netlačím, jelikož vím, že bych napsal POV.
Chápu, že je problém obětovat ca jednou za měsíc hodinu na překlad tří odstavců o magnetosféře... Čekat celý život na to, až se někde uráčí není cesta pokroku.
Licence jiných (pravděpodobně) neporušuji. S Mercym, co loví typo, jsme to řešili a shodli jsme se, že vše PD. Obdobně je na tom Tlusťa. V jiných případech uvádím autora jako např. zde.
Nemám rád podobnou kritiku, mrzí mne, když vím, že nejedu překlady na vlastní triko, jak mi tady podsouváš, ale že z mé strany je uděláno vše pro spolupráci mezi obory. Pravidelně aktualizuji projekt a píši, co je potřeba udělat... Že tady odjakživa spolupráce vázla a každý si tu kope sám za sebe je smutné, patřím k těm, co se to snaží změnit.
Závěrem? „Kdo nic nedělá, nic nezkazí.“ Nejsme anglická Wikipedie, kde když Egg nemá čas, napíšeš 20 dalším lidem a zafunguje spolupráce. Jsme česká Wikpedie s omezenou komunitou. Ano a to přináší své specifické problémy, lidé bohužel musí lézt do sekcí, kde nejsou zběhlý... Můžou se pak snažit udělat maximum, aby si s tím poradili. Mám pocit, že maximum dělám. I tyhle chyby jsi nenašel náhodou, ale jen díky tomu, že jsem se tě zeptal na názor a radu. Jestli jsem to udělal špatně a příště se tě neptat, tak OK. Zařídím se tak, i když je to škoda. Měj se. --Chmee2 10. 1. 2010, 13:58 (UTC)