Diskuse s wikipedistou:Bestof

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

kategorie a interwiki[editovat zdroj]

Chtěl bych Vás požádat o doplňování kategorií a interwiki. Ušettříte tím práci dalším editorům. Dík. --Postrach 08:34, 12. 6. 2006 (UTC)

Dobrý den!

Až dnes jsem si všiml, že jste při editaci hesla kostra zlikvidoval oddílek kostra v technice. To je ovšem zcela chybný a také poněkud arogantní postup.

Měl jste smazaný text vložit do článku kostra (technika) a po té buďto (lépe) založit nový článek kostra (biologie) a ponechat článek kostra jako rozcestník, nebo (alespoň) vytvořit rozcestník jako kostra (rozcestník). --Šandík 22:10, 16. 10. 2007 (UTC)

Nakonec jsem to udělal ještě jinak, pomocí rozcestníku skelet. --Šandík 22:21, 16. 10. 2007 (UTC)
Děkuji za upozornění. Je to již nějakou dobu, takže si přesně nepamatuji, jak k tomu došlo, ale rozhodně jsem to nedělal s nějakým arogantním úmyslem. Příště si na to dám pozor. Bestof 23:00, 16. 10. 2007 (UTC)
Rozumím. Někdy je na Wikipedii hezky vidět, jak se v různých oborech používají stejné termíny různě a jak si dotyční zpravidla vůbec neuvědomují, že jejich heslo (příklad za všechny je heslo sloupek) může být linkováno a upravováno ze zcela odlišných pohledů, než by si původní autoři uměli představit. ;o) --Šandík 23:25, 16. 10. 2007 (UTC)

Myofeedback[editovat zdroj]

Ahoj, jsem student Biomedicínského inženýrství VUT v Brně, a nesouhlasím s Tvým pojetím biofeedbacku jako formy alternativní medicíny. Spíš bych biofeedback zařadil mezi normální terapeutické postupy klasické medicíny. Především ale prosím o přejmenování pojmu elektromyograf na myofeedback. Elektromyograf je záznam elektrické aktivity svalů, ale nikde není řečeno, že by tento záznam pacientovi poskytoval zpětnou vazbu. To, co máš na mysli - biofeedback s EMG - se nazývá myofeedback. Nechtěl jsem ti šťourat do stránky, tak to píšu tu do diskuze. S pozdravem, Oto

Protože jsi na sebe, Oto, nenechal žádný kontakt budu reagovat jen tady. Článek je neúplným překladem z anglického, který bych bral jako dobrý vzor. I tam je BF uveden jako metoda alternativní medicíny s čímž plně souhlasím. Doposud to dle mého názoru není standartní terapeutická metoda školské medicíny (zeptej se mediků kolik z nich o BF slyšelo), proto alternativní.
Co se týče elektromyografu, tam máš plně pravdu, ale ten název zapadá do kontextu, protože dál tam mám taky "Povrchová teplota kůže" a "Galvanické napětí kůže" a ne "Biofeedback povrchové teploty kůže" nebo "Biofeedback galvanického napětí kůže". Aby to bylo formálně správně přidal jsem tam nadpis "Hlavní součásti biofeedbacku". Bestof
Pardon, já narazil na ten článek a už jsem tu definici přepsal.. Každopádně Oto má pravdu v tom, že biofeedback není metodou alternativní medicíny v běžném slova smyslu. České pojetí alternativní medicíny je totiž poměrně pejorativní a zhruba odpovídá pojmu CAM - jde o postupy a metody, které stojí na pochybných, nedokazatelných nebo dokonce vyvrácených principech; jejich jediným "důkazem účinnosti" jsou zákazníci. Pro metody, které nemají z důvodů tradice, ceny nebo novosti širší použití, pojem neexistuje - vhodný by byl např. nekonvenční medicína. Formol
"Alternativní" má contradictio in adjecto přímo v názvu. Neexistuje alternativní léčba zlomené nohy ani cukrovky závislé na inzulinu. Naproti tomu zvýšený krevní tlak je vhodnější léčit dietou a změnou životního stylu. Jenomže to klade na pacienta tak vysoké nároky, že naprosto převažuje farmakologická léčba. Problémy s nejasnou nebo příliš komplikovanou příčinou (bolesti hlavy, nervozita, panické stavy) jsou často úspěšně léčeny intuitivními, vědecky těžko ověřitelnými postupy. Mezi těmito třemy kategoriemi je ovšem volný přechod, takže lékaři i léčitelé mají pořád důvody ke sporu. Nekonvenční je taky hezké slovo :))))) --DRobert 11. 7. 2010, 05:35 (UTC)


není jen bronchiální. Opravil jsem v článku --DRobert 11. 7. 2010, 05:36 (UTC)