Diskuse ke kategorii:Čeští neprofesionální herci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele ŠJů v tématu „Vymezení kategorie

Název kategorie[editovat zdroj]

Nebyl by lepší název kategorie Amatérští herci (neherec je v podstatě také každý, kdo nehraje)?--Zdenekk2 (diskuse) 9. 6. 2012, 20:15 (UTC)

Nemyslím si, že by to byl lepší název. Neherec není každý, kdo nehraje. Já vím, ono je tam to ne-, ale nestvůra taky není každý, kdo není stvůra :-) I když je pravda, že asi hodně lidí neví, co to neherec je, kdežto u pojmu amatérský herec si to někteří dokážou lépe představit… --Marek Genius (diskuse) 12. 6. 2012, 13:34 (UTC)
Nikoliv, že u pojmu amatérský herec „si to někteří dokážou lépe představit“, nýbrž je tento pojem pro každého jednoznačný a troufám si tvrdit i očekávatelnější. Pojem neherec je z výše uvedeného důvodu a pro relativní novost pojmu rozhodně více matoucí.--Zdenekk2 (diskuse) 12. 6. 2012, 20:41 (UTC)
Tak si to zkuste představit takhle: Jak byste pojmenoval článek zabývající se tímto tématem (významnosti jistě dosahuje)? „Neherecƒ“, „Naturščik“ nebo „Amatérský herec“? Či jinak? Já bych ho rozhodně pojmenoval „Neherec“ a z  pojmu „Naturščik“ bych udělal přesměrování a vůbec bych o tom nepřemýšlel. Řekl bych, že ten článek budou číst hlavně lidé, kteří odněkud znají jeden z těchto pojmů, ale neví, co znamenají, a lidé, kteří o tomto tématu něco vědí, ale chtějí si prohloubit znalosti. Ale je možné, že většina čtenářů o tématu něco ví, ale neví, že se těm hercům říká neherci, a název „Amatérský herec“ by tedy byl očekávanější a častěji hledaný. --Marek Genius (diskuse) 8. 7. 2012, 22:58 (UTC)
V první řadě se nehercem rozumí člověk, který nehercem i zůstal, nikoliv jen původní neherec, který se příležitostně stal neškoleným či neprofesionálním hercem. Nicméně nelze popřít, že na Googlu se toto slovo dá najít téměř výhradně v tomto přeneseném a zúženém významu. Ovšem něco jiného je použít toto slovo ve specializovaném textu o filmu či divadle (kde je neherec nehercem v kontextu herectví v kontrastu k ostatním hercům) a něco jiného v kontextu všeobecné encyklopedie, která obsahuje i články o spoustě lidí, kteří jsou skutečnými neherci, tj. o herectví v životě nezavadili. --ŠJů (diskuse) 6. 3. 2014, 20:28 (UTC)
@ŠJů: Objevil jsem tu starou reakci na mne (asi jsem si jí dříve nevšiml)… Ono to slovo vlastně může mít oba tyto významy. Když jsem tu kategorii zakládal (alespoň tuším, že jsem ji zakládal, protože historie mě mate, historie diskusní stránky je starší než historie kategorie), tak jsem tím měl na mysli ten význam ze specializovaného textu (v kontrastu k ostatním hercům). Založil jsem ji v době, kdy jsem kategorizoval herce, založil jsem taky Kategorie:České televizní herečky, Kategorie:Rozhlasové herečkyKategorie:Reklamní herečky, kterou mi ovšem nedávno smazali. --Marek Genius (diskuse) 1. 2. 2023, 02:03 (CET) Resp. jsem založil Kategorie:České seriálové herečky, ale jak nyní koukám, bylo mi to přesunuto na České televizní herečky, ač to není totéž, protože jsou i televizní filmy a televizní reklamy, a naopak seriály mohou být i internetové nebo dokonce rozhlasové. --Marek Genius (diskuse) 1. 2. 2023, 02:17 (CET)Odpovědět

Vymezení kategorie[editovat zdroj]

V jakém smyslu je myšleno ono "neprofesionální herec" (non A, non B, nebo non A a non B)? Kopíruji z hesla Profesionál:

Profesionál má v češtině dva základní významy. Profesionál je jednak člověk, který
  • A. dostává za svou činnost finanční odměnu (opakem je sportovní amatér anebo dobrovolník), a jednak
  • B. kvalifikovaný pracovník, schopný svoji činnost vykonávat kvalitně (opakem je laik či nekvalifikovaná osoba)

--Jvs 21. 1. 2023, 12:30 (CET)Odpovědět

Vymezení kategorie odpovídá pojmu neherec (původně se takto kategorie jmenovala, než ji někdo přejmenoval). Neherec asi odpovídá druhému významu (non B), tedy je to nekvalifikovaný herec, tzn. herec, který nevystudoval herectví. Věřím, že peníze pobírat může. --Marek Genius (diskuse) 1. 2. 2023, 01:50 (CET)Odpovědět
@Jvs, Marek Genius: Používat výraz "neherci" pro část herců je zavádějící a pokud se to používá, tak nepochybně pouze v tom kontextu, kde je zřejmé, že se tím myslí část herců. Obecně slovo "neherci" znamená samozřejmě primárně lidi, kteří herci nejsou vůbec. Jestli se používá termín "neprofesionální herci" a ve kterém z těch dvou významů, to nevím - asi bych to chápal podobně jako u sportovců jako ty herce, pro které hraní není hlavním zdrojem příjmů anebo nehrají na zisk. Ovšem pořád tu existuje mnoho možných kombinací - někdo, kdo si jednou zahraje v komerčním filmu za peníze, ale nikdy předtím ani potom už se herectví nevěnoval, a na druhé straně celoživotní ochotník, který to má s partou jako nevýdělečného koníčka… tedy šel bych na to spíš opačným směrem – pro koho ta kategorie byla původně založena a používána, a tomu pak případně přizpůsobit název. Formální vzdělání v oboru herectví bych za podmínku profesionality nepovažoval a ani bych si netroufal vyvozovat, že herci, kteří se vypracovali jinou formou, hrají apriori méně kvalitně. Ovšem i toto kritérium do některých definici vstupuje: https://is.muni.cz/th/s2sgu/Cesky_amatersky_film_po_roce_1989.pdf: "dokončené, úzce odborné filmové vzdělání, je pro autora filmu tak zvýhodňující, že ho není možné považovat za amatéra". Zmíněná diplomka tak kombinuje obě kritéria: "Za amatéra je možno považovat pouze toho, který nemá dokončené odborné filmové vzdělání a není pro něho filmová tvorba hlavním zdrojem obživy." Ovšem pak pokračuje tím, že obě tato kritéria jsou velmi sporná a neostrá.
Ustálenější jsou podobné termíny u filmů, kde býval pro potřeby podmínek některých soutěží atd. poměrně exaktně definován termín "amatérský film", a vedle toho pak záměrně vznikl a prosadil se o trochu širší termín "neprofesionální film", který, pokud se pamatuji, kromě amatérských filmů zahrnuje navíc ještě především studentské filmy, podle jiných výkladů jde o synonymum zvolené proto, že má méně pejorativnich konotací, každopádně se však to nové označení široce prosadilo (existuje FILMDAT - nadnárodní registr neprofesionálního filmu, NIPOS - Celostátní soutěž neprofesionální filmové tvorby atd.). Ovšem co platí pro filmy, nemusí platit pro jeho aktéry: profesionální herec může hrát i v neprofesionálním filmu a neprofesionální herec může hrát v profesionálním filmu. --ŠJů (diskuse) 1. 2. 2023, 02:48 (CET)Odpovědět