Diskuse k Wikipedii:Wikikonference/původní návrh a diskuse

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Místo konání[editovat zdroj]

Měla by to být určitě Praha, a to není žádný pragocentrismus, ale čistě kvůli organizaci. Navrhuji areál ČZU (možná i areál ČVUT a VŠCHT v Dejvicích, ale tam nevím jak to vypadá).

  • výhody
    • nový kongresový sál
    • vše na jednom místě (sál, internetové pavilony, stravování, ubytování, parkování)
    • příjemné prostředí (daleko od ruchu velkoměsta-příroda, čistý vzudch)
    • kvalitní připojení k internetu
  • nevýhody
    • daleko z centra
    • špatná dopravní obslužnost
    • volné místo bude asi jenom o víkendu (neděle, svátky)

to je zatím vše, co mě napadá k lokalitě--Juan de Vojníkov 14:07, 12. 3. 2007 (UTC)

O tom, že by to měla být Praha, asi není žádných pochyb, je to nejvhodnější místo jak z pohledu dopravní obslužnosti, tak z pohledu procentuálního zastoupení wikipedistů v jednotlivých regionech. Stačí se podívat, kolik lidí chodí na pražské srazy a kolik na srazy mimopražské. Co se týče navrhovaného areálu, ty nevýhody asi převažují (byť ta poslední není s ohledem na návrh uspořádat to v sobotu asi tak podstatná). Nový kongresový sál zase tak nepotřebujeme, stačí aby tam byl internet a projektor. Ubytování asi většina lidí nebude potřebovat a kdo ano, tak to asi stejně bude řešit spíše přespáním u někoho z pražských wikipedistů. Stravování bych stejně řešil individuálně, což se bude snadněji řešit někde ve městě. Ruch velkoměsta nám z vesnic (tj. třeba z Brna :-)) zase tak nevadí :-). Za nepříjemnou nevýhodu považuji tu horší dopravní obslužnost. Po konferenci bychom rádi navázali klasickým wikisrazem a ten by bylo lepší udělat někde v centru, protože když budou někteří z nás odjíždět třeba vlakem v 1:00, bude se jim hodit, když to na nádraží nebudou mít moc daleko.
Tím tuto možnost nezavrhuji, pokud se ukáže jako finančně dostupná a i z ostatních pohledů jako přijatelná, můžeme si ji bez problémů vybrat. Chtěl jsem jenom poukázat na problémy, které u ní spatřuji. --Petr Adámek 17:15, 12. 3. 2007 (UTC)
Aha, já jsem si nepřečetl že to chcete mít v sobotu. V novém kongresovém sálu internet a promítací zařízení samozřejmě je. S tím ubytováním nesouhlasím. Nedovedu si představit, že by někdo ubytovával i neznámé wikipedisty. Předpokládám, že by se toho účastnilo daleko více lidí, než se účastní wikisrazů:-)--Juan de Vojníkov 19:27, 12. 3. 2007 (UTC)
Tak jako tak bych případné ubytování nechal na individuálním zajištění ze strany účastníků, rozhodně bych nic neorganizoval centrálně. Už jsem pár konferencí spoluorganizoval a tohle by vyžadovalo spoustu starostí a organizace navíc, bylo by nutné peníze vybírat předem, apod. Navíc jde o jednodenní akci, takže předpokládám, že většina lidí ubytování ani potřebovat nebude, a pokud ano, tak ta možnost ubytování u jiných wikipedistů je samozřejmě pouze jedna z možností. Pokud někdo bude chtít jiné ubytování, ať si jej zařídí podle svých představ. Někdo preferuje levnou ubytovnu, jiný je zvyklý na určitou míru komfortu. --Petr Adámek 20:15, 12. 3. 2007 (UTC)
@Juan de Vojníkov - tak to se podívej na en:Hospitality Club, budeš překvapený, kolik takových lidí je. --Wikimol 21:02, 12. 3. 2007 (UTC)

Místo konání bych navrhoval podřídit finanční otázce - t.j. pokud by někde byli ochotní poskytnout prostory zdarma, jít tam. Jinak posluchárny s dataprojektorem a kvalitní připojení k internetu je třeba i na matfyzu a Malostranké náměstí je rozhodně hezčí než to náměstí na Praze 666 :-), ale spíš jde o to, jak byrokraticky náročné by bylo to zařídit. --Wikimol 21:02, 12. 3. 2007 (UTC)


Možná to bude znít pro leckoho šíleně, ale já bych se Praze vyhnul. Velká města mají tu nevýhodu, že jsou drahá, lákadel moc. Spíš bych byl pro malou konferenci, spíše workshop, někde na menším městě, v zařízení, které má i ubytovací možnosti. Přístup na Internet není dneska už problém, při nejhorším se může jet přes mobil. --Miraceti 09:36, 8. 4. 2007 (UTC)

Zjišťoval jsem podmínky na ČZU. Pronájem největší místní posluchárny je oficiálně za 2500 kč/hod. Je to sál pro cca 300 lidí, projektor, AV technika, zázemí (šatny, WC, prostory pro cattering a pod.). Na takovouhle akci by se daly dojednat patrně nějaké slevy. U akce do 50 lidí lze zajistit menší prostory za zlomek výše uvedené ceny. --Postrach 07:59, 17. 5. 2007 (UTC)

No a já bych do toho šel jen kdyby ČZU, byla hlavním sponzorem a nabídla to zadarmo. Takže na podzim. --Juan de Vojníkov 14:06, 17. 5. 2007 (UTC)

Financování[editovat zdroj]

Mohl by, každý kdo bude prezentovat platit manipulační poplatek. Ostatní zdarma. Co se týče sponzoringu, tak by to mohla zasponzorovat ta instituce, na jejíž půdě se to bude dělat. Hledání externích sponzorů mi připadá v rozporu s hlavní myšlenkou Wikipedie.--Juan de Vojníkov 14:19, 12. 3. 2007 (UTC)

Spíš ten, kdo nebude prezentovat, ne? Diváků bývá zpravidla víc a navíc prezentéři už mají jisté pracovní zásluhy. :o) Cinik 14:29, 12. 3. 2007 (UTC)

Aby pak někdo přišel:-)--Juan de Vojníkov 14:34, 12. 3. 2007 (UTC)

Nemyslím si, že by byl zase takový problém nechat se zasponzorovat od externích sponzorů - i Wikimedia Foundation žije z peněz externích sponzorů. Záleží samozřejmě na podmínkách. Především ale musíme vědět, kolik nás bude stát pronájem místnosti, pak můžeme řešit zdroje financování, protože budeme vědět, kolik peněz bude potřeba. --Petr Adámek 17:17, 12. 3. 2007 (UTC)

Jak už jsem říkal víše. Ideální by bylo, kdyby místo bylo v rámci sponzoringu, tzn. že hostitelské zařízení by zdarma poskytlo sál s vybavením a volným přístupem na iternet.--Juan de Vojníkov 19:31, 12. 3. 2007 (UTC)

Ano, to by bylo ideální. Je ale otázka, jestli se nám povede takového sponzora získat. Pokud ne, nevidím důvod se neobrátit na jiné sponzory. --Petr Adámek 20:08, 12. 3. 2007 (UTC)

Průzkum[editovat zdroj]

Paní ředitelka v Panské by nám umožnila akci pořádat, ale nebylo by to zadarmo, museli bychom platit energie, nájem, školníka. Chci se proto zeptat, kolik lidí by bylo ochotno investovat jakou částku do registračního poplatku. Počítám, že by za něj dostali i malé občerstvení. Co se týče data, uvažoval jsem o 5.5. nebo 12.5., ale prakticky by to bylo na nás. Napište se mi orientačně. Možnost přijdu jen když mi budete platit jsem si dovolil vynechat. ;-) --egg 19:46, 7. 4. 2007 (UTC)

Nevím, kam se napsat. Případná finanční spoluúčast by závisela od toho, jaký by byl program a nabídka. A také (nefinanční) účast ostatních wikipedistů. Okino 19:50, 7. 4. 2007 (UTC)

Tak z takových odpovědí bych nezjistil nic a ani vy ne. Nemůžu vám říct víc, než je tady na hlavní stránce a v diskusi. Pochopitelně potřebuju mít předem nějakou představu, jestli jsme schopni to zaplatit! Nebudu riskovat, že bych platil několik tisíc ze svého. --egg 08:33, 8. 4. 2007 (UTC)

Já bych se čistě teoreticky v rámci svých časových možností taky mohl zúčastnit. Otázka je, co by bylo na programu.. --Mercy 13:16, 8. 4. 2007 (UTC)

Za sebe končím průzkum se závěrem, že jsem ztratil zájem o tuhle akci. V hospodě se o tom mluví často, ale podle mě předčasně, nemá přece smysl pořádat konferenci pro 13 lidí. Počkal bych na založení lokální pobočky nadace, kde se jednak v praxi ukáže skutečný zájem o práci mimo svoje PC a jednak pobočka by měla být schopná tu konferenci uspořádat oficiálně, nebudu to dělat na svoje soukromé triko. --egg 12:47, 2. 5. 2007 (UTC)

Já bych to tak černě neviděl. No uvidíme.--Juan de Vojníkov 20:26, 2. 5. 2007 (UTC)

Možná by se mohlo dát na hlavní stranu nabídka a poptávka, tedy kdo co nabízí, s čím může pomoc a naopak co je třeba udělat, nebo sehnat. To je ale na organizátorech.--Juan de Vojníkov 14:42, 12. 3. 2007 (UTC)

Zájemci o účast[editovat zdroj]

  • Předběžně oznamuji zájem o účast a vystoupení k tématu Boj s vandalismem a záměrným ovlivňováním článků Cinik 14:44, 12. 3. 2007 (UTC)
  • Wikiverzita (představení projektu „Wikiversity“) --Juan de Vojníkov 11:04, 15. 3. 2007 (UTC)--Juan de Vojníkov 16:08, 8. 4. 2007 (UTC)

Mohu pomoci s[editovat zdroj]

  • sekce pro ty, co mohou pomoci - například mají k dispozici vhodnou přednáškovou místnost, kterou mohou levně či zdarma poskytnout
  • --Juan de Vojníkov 15:06, 12. 3. 2007 (UTC) - mohu následující den nabídnout procházku Prahou s průvodcem--Juan de Vojníkov 11:16, 8. 4. 2007 (UTC)
  • Myslím, že prostor pro akci by mohla snad i zdarma (v zájmu self-promo) poskytnout SPŠ ST Panská, kde učím. V současnosti instalujeme do většiny učeben interaktivní tabule s dataprojektory, některé jsou vybaveny i lépe. Výhodou školy je dobrá dostupnost v centru Prahy, víc než dostatečné vybavení a také přímé kontakty na média (ČTK, televize), pokud bychom se chtěli více propagovat. Promluvím s paní ředitelkou, jaké jsou možnosti. --egg 12:24, 14. 3. 2007 (UTC)
  • též mohu pomoci s PR.--Juan de Vojníkov 12:11, 20. 3. 2007 (UTC)--Juan de Vojníkov 11:16, 8. 4. 2007 (UTC)

Workshop[editovat zdroj]

Náměty pro workshop[editovat zdroj]

Vypište námět a rovnou se můžete podepsat pokud jste schopni se toho ujmout:

  • Sport na Wikipedii. -- Okino 15:30, 15. 3. 2007 (UTC)
  • Focení pro wiki a úpravy fotek, možná --che 22:56, 19. 3. 2007 (UTC)

Zájemci o jednotlivé sekce workshopu[editovat zdroj]

O obsahu bych měl trochu jiné představy - spíš, než že si vzájemně budeme vyprávět co vidíme a známe, resp. můžeme vědět a znát při minimálním úsilí k přečtení pčíslušných textů na wiki (Jak a proč se chovat k nováčkům, Jak by měl vypadat dokonalý článek, Boj s vandalismem, Řešení konfliktů na Wikipedii,...) bych si představoval, že by příspěvky přinášely nějaké nové pohledy či informace. Aby bylo jasnější, co tím myslím, asi radši napíšu pár konkrétnějších příkladů

  • příklad tématu: Kdo napsal Wikipedii? na toto velmi téma existují velmi zajímavé výzkumy enwiki, zkoumájící strukturu editací z hlediska počtu editací, přidaného původního textu a.j. Mimochodem výsledkem (v mé interpretaci) pro enwiki je, že většinu obsahu napsali uživatelé s velmi malým celkovým počtem editací (nováčci, anonymové, uživatelé přispěvší jednorázově...), a aktivnější wikipedisté mají na svědomí většinu editorské (redaktorské) práce
    • příklad přednášející - kdokoli by si dal práci něco takového prozkoumat (prozkoumat existující výzkumy enwiki, přizpůsobit, napsat programy, zpracovat statisiku).
    • jiným příkladem tohoto typu zajímavých infomrací může být třeba Cinikův výzkum 100 náhodných článků
  • Konflikty a řešení konfliktů v ....-jazyčné Wikipedii.
    • příklad přednášející - někdo z ...-jazyčné Wikipedie
  • Co to je Wikimedia a k čemu je dobrá Wikimedia, proč zakládat lokální odbočku, ...
    • příklad přednášející - někdo z Wikimedia, ideálně z „Chapters“ komise
  • Psycho-socio-patologie internetových komunit
    • příklad přednášející - někdo úplně mimo wiki

--Wikimol 20:50, 12. 3. 2007 (UTC)

Je to zajímavé! Otázka jestli to někdo bude schopen zpracovat. Já bych nechal volnou ruku přednášejícím, jen bych to pak tématicky sdružil, např. (obecné a popisné přednášky, problematická témata, výzkumi a novotvůrčí řešení, workshop).--Juan de Vojníkov 15:16, 13. 3. 2007 (UTC)

Tak jelikož mám teďka trochu času a vidím, že se to tu nehemží příliš Wikipedisty, tak navrhuji to rovnou rozjet. To znamená udělat speciální stránku Wikikonference 2007 a dát tam takový ty úvodní řeči, termín, místo, jak mají vypadat přihlášky + předběžný seznam účastníků. Otázka je: můžem mít speciální e-mail na servru wikipedie? Pokud není problém založí se jiný. Místo se dohledá v průběhu. Jo a udělal bych to pro všechny české projekty wikimedia.--Juan de Vojníkov 19:54, 29. 3. 2007 (UTC)

Co se týče programu, každý má asi trochu jiné představy a výsledek bude nějaká jejich superpozice. Napíšu témata, která me osobně trápí nejvíc a chtěl bych, aby se o nich každopádně mluvilo. Týkají se zejména obsahu encyklopedie.

  1. Základní pilíře projektu. Definovat je jasně a říct, že žádné pravidlo ani rozhodnutí komunity nesmí jít proti nim. Nejen Co Wikipedie není a Neutrální úhel pohledu.
  2. Způsob rozhodování o mazání článků.
  3. Významnost, Ověřitelnost a další podobná doporučení. Jaké jsou pro ně důvody a na kolik jsou tato pravidla důležitá a závazná.

--egg 16:04, 8. 4. 2007 (UTC)

Vyšumělo[editovat zdroj]

Vyšumělo do ztracena a nebo se v tichosti sbírají síly na velký útok? Pokud vyšumělo, je zájem tomu dát nové podněty? --Chmee2 07:10, 22. 8. 2007 (UTC)

Správný dotaz. Jestli to vyšumělo, rád se připojím k Chmee2 a znovu uvedeme soukolí do pohybu. --Krvesaj 07:13, 22. 8. 2007 (UTC)
Asi bude lepší s konferencí ještě pár měsíců počkat, než bude fungovat chystaná lokální pobočka, která konferenci zajistí po organizační i finanční stránce. Viz Eggův příspěvek v sekci #Průzkum z 2. 5. 2007. --Milda 07:35, 22. 8. 2007 (UTC)
OK, diky za info --Chmee2 08:12, 22. 8. 2007 (UTC)

V tom případě to vypadá až jaro roku 2008, hádám. Nicméně už teď by se pomalu měli hlásit autoři příspěvků. Momentálně mne napadá, že bych mohl přispět do sekce Reference, zdrojování a citace. --Limojoe 13:06, 22. 8. 2007 (UTC)

Myslím si, že to nevyšumělo. Jen se čeká na vznik lokální pobočky, která by to měla usnadnit. Jinak termín jaro 2008 mi připadá příliš brzo, protože samotná pobočka bez pomoci ostatních lidí to nezvládne. Tak se nechme překvapit. IMHO, bych nevymýšle při organizaci nějaké nové speciality a prostě jí udělal tak jak se to dělá jinde:-)--Juan de Vojníkov 12:29, 23. 8. 2007 (UTC)
Čili to vyšumělo. --Martin Kozák 11:33, 26. 8. 2007 (UTC)

Nevyšumělo. Jen to nebude letos.--Juan de Vojníkov 18:37, 28. 8. 2007 (UTC)