Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Alternativní medicína

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Psax v tématu „Sidebar

Hodlá to být podprojekt projektu Pseudověda? Bylo by to fajn. Miraceti 10. 11. 2008, 20:55 (UTC)

Určitě ano, jen jsem to nechtěl psát tak naplno, abych hned nevypadal jako inkvizitor ;) --Formol 10. 11. 2008, 21:59 (UTC)
Již na první pohled to bylo zřejmé. Ještě, aby jste dokázali rozlišit, kde končí věda začíná pseudověda. Lépe řečeno co je názor vědecký a pseudovědecký.To zda je něco prokázáno nebo neprokázáno neznamená, že se jedná o vědu či pavědu.--Badalel 11. 11. 2008, 06:38 (UTC)
Pokud je něco neprokázaného vydáváno za prokázané, neprokázaným myslím i zcela nevěrohodné "důkazy", pak jde jednoznačně o pseudovědu/pseudomedicínu. Příkladem méně kontroverzním může být Elektroakupunktura dle Volla - neexistují důkazy účinnosti (až na pár metodologicky studií tak pochybných, že by nevyšly ani v některých čs. časpoisech), dvě kvalitní studie v BMJ, které prokazují naprostou neúčinnost v jedné z oblastí působnosti. Vlastně oproti projektu Pseudověda má projekt alternativní medicína jasnější demarkaci, doplním na stranu projektu--Formol 11. 11. 2008, 14:09 (UTC)

Kombucha[editovat zdroj]

Netuším, jestli tento projekt někdo sleduje, ale s ohledem na téma problému položím nejdřív dotaz tady. Ve článku kombucha byla věta: „Ačkoliv je kombuche přisuzována celá řada pozitivních zdravotních efektů, tyto efekty nejsou podpořeny vědeckými důkazy.“ doložená online zdroje, článkem z cancer.org. Pomíjím zatím, že s ohledem na znění článku by si citovaná věta zasloužila úpravu („vědeckými důkazy“ -> „klinickými studiemi“). Jde mi o to, že někdo větu odstranil s odůvodněním, že článek již na webu není dostupný. Teď zásadní otázka: Vrátit citovanou větu a doložit to archivovanou verzí stránky, nebo předpokládat, že byl článek z webu cancer.org odstraněn dost možná proto, že je již téměř deset let starý a neaktuální a informaci tedy do článku neuvádět? --Xth-Floor (diskuse) 16. 1. 2019, 21:37 (CET)Odpovědět

Osobně bych tu větu vrátil (upravenou) a doplnil jiný zdroj. Např. tento. Původní link se dá využít do sekce negativní účinky - tedy ta část, kde se hovoří o smrti a možné příčině v užívání kombuchy. --Psax (diskuse) 17. 1. 2019, 09:57 (CET)Odpovědět

Sidebar[editovat zdroj]

Anglická wiki má pro články alternativní medicíny tematický sidebar. Co byste říkali na českou verzi?

Nikdo nic? --Psax (diskuse) 6. 3. 2020, 17:19 (CET)Odpovědět