Diskuse k Wikipedii:Drobné rady

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

příjmení velkými písmeny (zastaralé)[editovat zdroj]

Proč příjmení velkými písmeny?

Vít Zvánovec

Abychom odlišili křestní jméno od příjmení v některých nejasných případech: Václav Brožík je jasné, Michal Kryštof už ne tak moc, nemluvě o spoustě cizojazyčných. Je to jenom domluva a týká se pouze jmen v názvech hesel (a samozřejmě v odkazech), v běžném textu používejte normální velikosti.
Petrus, 24. 12. 2003

Mě se to tedy hrubě nelíbí. Žádná pořádná česká (např. OSN či MČsE) ani anglická encyklopedie (Britannica) neuvádí příjmení velkými písmeny. Nejsme Maďaři, takže příjmení je vždy na druhém místě. A nejsme ani Anglosasové, abychom o někom mluvili jen s použitím křestního jména. Proto Michal Kryštof nebo (pan) Kryštof. Co se týká čínských jmen, nevím, kolik lidí ví, že Sun Jat-sen je pan Sun, či Mao Ce-tung je soudruh Mao.

Vít Zvánovec 11:15, 24. Pro 2003 (UTC)

Pro mě za mě, pište si příjmení, jak chcete. Byla to domluva na detailu, důležitější je obsah hesla.
Petrus, 27.12.2003

OK. Vít Zvánovec 11:08, 27. Pro 2003 (UTC)

Má stránečka ještě smysl?[editovat zdroj]

Obsahu pramálo, interwiki žádná a protějšek na en: jsem nenašel, ani důvod, čím se liší od jiných; takže co rozpustit buď v Častých chybách, Wikipedie:Váš první článek nebo tak někde? --Malýčtenář 12:06, 25. 3. 2005 (UTC)

Souhlasil bych, navíc nevím jestli ta rada, dělat pahýly, je dnes při téměř 7000 článcích tak dobrá, dělat pahýly je zřejmě koníčkem hodně uživatelů. -jkb- 12:09, 25. 3. 2005 (UTC)