Diskuse:Wiching

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele BarbatusCZ

Docela by mě zajímalo, odkud pochází informace o vysláni Wichinga na misii. Také to, že byl Metodějem sesazen již v roce 881 kvůli podvodu s podvrženým papežským dopisem, je sporné. Má se spíš zato, že k Wichingově exkomunikaci došlo krátce před Metodějovou smrtí, tedy r. 884 nebo 885. --Daniel Pospíšil (diskuse) 14. 8. 2013, 02:12 (UTC)

Je pravda, že informace o Wichingově misii převzatá z hesla na slovenské Wiki je poněkud matoucí a především vyplývá z údajů, které si vykombinovali někteří historikové (Potkański, Widajewicz, Łowmiański, Steinhübel, Ratkoš). Zdrojem je tzv. Stížný list bavorského episkopátu (používá se i název Dopis salcburského arcibiskupa Theotmara nebo také Epistola Theotmari Iuvavensis ecclesiae archiepiscopi et aliorum episcoporum Bavariensium ad Johannem Papam IX) z poloviny července roku 900 sepsaný snad v Riesbachu.
List říká toto: "...Váš předchůdce vysvětil na žádost vévody Svatopluka za biskupa Wichinga a nikterak jej neposlal do onoho starodávného pasovského biskupství, ale k jakémusi nově pokřtěnému národu, který sám vévoda ovládl válkou, a postaral se, aby se z pohanů stali křesťané..." (originální pasáž: "...Antecessor vester Zuentibaldo ducet impetrante Wichingum consecravit episcopum et nequaquam in illum antiquum Patauiensem episcopatum eum transmisit sed in quadam neophitam gentem quam ipse dux bello domuit et ex paganis christianos esse patravit..."), z čehož je zřejmé, že se nejedná o Wichingovo sesazení v roce 881 a vyslání někam na misii, nýbrž o vysvěcení a vyslání (transmisit) neboli uvedení do diecéze roku 880.
Starodávným pasovským biskupstvím je v listě míněna Morava, za nově pokřtěný národ bylo historiky považováno Vislansko, východní Slovensko nebo Potisí. To ovšem z pramene výslovně neplyne, jednoznačně se v něm píše, že Wichingovo nové biskupství před jeho jmenováním nespadalo pod jurisdikci Pasova a bylo dobyto a pokřesťanštěno Svatoplukem. Ten se zpravidla před rokem 870, kdy se zmocnil vlády, umisťuje do údělné Nitry (aniž bychom pro to měli nějakou oporu v písemných pramenech, bohužel) a tento lid byl pokřesťanštěn (ne ovšem obecný lid ale jen knížecí předáci a jejich družiny) snad již Mojmírem I. či spíše Rostislavem, to je zřejmý omyl bavorských biskupů. (k tomu Dušan TŘEŠTÍK, 2001, pp.115-116) --BarbatusCZ (diskuse) 23. 4. 2015, 17:26 (CEST)Odpovědět