Diskuse:Voltampérová charakteristika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

zpochybneno[editovat zdroj]

Troufam si tvrdit, ze MiroslavJosef se svym dodatkem "... - tedy o grafické znázornění vlivu elektrické a magnetické složky pole při přenosu elektrické energie nějakým prostorem, zpravidla podle nějakého elektrického vodiče, v praxi nejčastěji podle elektrického vedení" trochu ujel. Vetu jsem rozsekl na dve ([1] zavislost proudu na napeti, to je bez vyhrad a [2] dodatek) a dodatek zpochybnil. Zatim jsem vzdycky zazil, ze voltamperova charakteristika davala do souvislosti volty a ampery, nikoliv elektrinu a magnetismus u nejakeho elektrickeho vedeni. Jen pro kontrolu, ani v en: ani v de: se o nejakem magnetismu nezminuji. I kdyz je pravda, ze uz jsem zazil profesora, ktery napr. hledal ohmuv zakon i v magnetu (material tvoril "odpor", indukce bylo tusim "napeti" a indukcni tok odpovidal "proudu"). --Jx 16:14, 8. 12. 2007 (UTC)


To je asi pokus o výklad jedné Maxwellovy rovnice, ale doporučil bych to smáznout a použít třeba text z anglické stránky. Ad profesor - on použil nejspíš analogii, ohmův zákon pro magnetické obvody, což se běžně dělá. --88.100.160.22 20:51, 2. 1. 2008 (UTC)

Existuje:

  • Proudové pole.
  • Elektrostatické pole.
  • Elektromagnetické pole (magnetické pole)
  1. Ve všech polích platí obdoby Ohmova zákona, nelze je však míchat dohromady! V-A charakteristika patří pouze do proudového pole.
  2. Domnívám se, že jsme svéprávný národ a nejsme odsouzeni pouze k překládání textů z anglické stránky, obzvlášť když jde o zcela základní učivo prvního ročníku středních škol.
  3. Jde o pěkné téma a dá se na něm velmi dobře stavit.

--Federmann 05:51, 3. 1. 2008 (UTC) --Federmann 05:51, 3. 1. 2008 (UTC)

Příklad VA charakteristiky Zenerovy diody. Z grafu lze vyčíst velikost proudu protékajícím diodou při daném napětí.

V tom přiloženém grafu se rozhodně nejedná o Zenerův průraz, ale jde o průraz lavinový, tedy o diodu Lavinovou.--Federmann 19. 2. 2011, 09:09 (UTC) Ano, na obrázku je charakteristika lavinové diody.