Diskuse:Vlajková etiketa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 měsíci od uživatele B.mertlik v tématu „Pořadí vlajek států EU na obrázku.

Pořadí vlajek států EU na obrázku.[editovat zdroj]

Na obrázcích "Lichý větší počet vlajek" a "Sudý větší počet vlajek" nejsou dodržena pravidla (uvedená jinde na stánce) "Pokud je více vlajek jednoho typu, jsou tyto v abecedním pořadí." a "V Evropské unii a Organizaci Severoatlantické smlouvy je pořadí vlajek dáno sice abecedou, ale v úvahu se bere název země v jejím úředním jazyku".

Konkrétně Rakousko = Österreich je v abecedě před Polskem = "Polska", takže by rakouská měla být 2. v abecedě a polská až 3. v abecedě. --2A07:B242:1008:7900:0:0:0:1006 12. 1. 2024, 16:51 (CET)Odpovědět

Dalo mi trochu práce zjistit zdroj, ze kterého anonym vychází.
Zastaralá vyhláška 26/1991 Sb. (před rozpadem republiky) praví doslova:
Při slavnostních příležitostech mezinárodního charakteru, při nichž není obvyklé anebo účelné stanovit pořadí čestnosti umístění státních vlajek jiných států, se státní vlajka federace umístí na nejčestnějším místě a státní vlajky jiných států v abecedním pořadí od prava do leva při pohledu ze zdobeného objektu. Pořadí se stanoví podle abecedy, pokud není použito abecedního pořadí v jednací řeči mezinárodní organizace. O pořadí podle jazyka dané země se zde nehovoří.
Jediný dokument, který jsem našel, je interní dokument Ministerstva zahraničních věcí "Užívání vlajky EU na MZ", který stanovuje (a dále rozvádí) pořadí vlajek pro akce konané zeměmi a institucemi EU:
"Pořadí při vyvěšování vlajek členských států EU se řídí názvem státu v jeho národním jazyce. Pořadí vlajek kandidátských zemí se řídí datem podání jejich přihlášky k EU."
Nejde tedy o pravidlo stanovené zákonem, ale o interní pokyn týkající se pouze akcí pořádaných členy EU či jejich institucemi. Kritizované pořadí pak může vzniknout při jiné příležitosti. Nebo se mýlím?
Poznámka: Kam se jednou zařadí Gruzie nepoužívající latinku (s Řeckem si asi lze poradit), mi není jasné :-).--Svenkaj (diskuse) 12. 1. 2024, 19:14 (CET)Odpovědět
Trochu jsem to upravil. Nejedná se o pořadí ve státech EU ale při akcích EU (např. při různých jednáních představitelů EU). Ale nejsem si jist, zda se to dodržuje. B.mertlik (diskuse) 12. 1. 2024, 21:24 (CET)Odpovědět