Diskuse:Vladivoj Tomek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

O této osobě lze vzhledem k nedostupnosti pramenů bohužel encyklopecky pojednávat pouze jako o zločinci. O jeho názorech a motivaci jsem nic nenašel (Tomek mohl být také například fašista, extrémní nacionalista nebo prostě psychopat). Není mi známo, zda přepadení vojenské posádky nebylo "obyčejnou" vraždou. Hledal jsem další urgentně potřebné zdroje, ale nic jsem nenašel. Server totalita.cz se mi jeví jako zaujatý a nedůvěrohodný; nepovažuji jej proto za zdroj.

Přidávám šablonu Pahýl

Tomek rozhodně (přes časté tvrzení) nebyl popraven z politických důvodů. Dokázaná skutková podstata neumožňovala vynést jiný rozsudek, politické důvody z hlediska výroku byly irelevantní. Ad Jiří Janíček: Z prokázané Tomkovi činnosti vyplývá, že byl terorista (viz heslo terorismus).--IQuaDr. 28. 2. 2009, 18:34 (UTC)

ps. Před chvílí se mi podařilo vygooglit www.arcig.cz/projekty/historseminar/lang.pdf , jsou tam uvedeny prameny k problematice. --IQuaDr. 28. 2. 2009, 18:56 (UTC)

S touhle větou mám potíže, proto ji mažu: Prostředky, kterými chtěl Tomek vystupovat proti režimu, byly obdobné jako prostředky později užité opačně orientovanou Frakcí Rudé armády nebo japonským Sekigunem.

  1. Tomek vystupoval proti režimu, ne "chtěl".
  2. Nevidím důvod referovat na neexistující wikiodkaz.
  3. Cílem RAF bylo prostřednictvím individuálního teroru (zabíjením) nastolit diktaturu proletariátu. Cílem Othella bylo získat zbraně pro další ozbrojený boj. Zabití vojáka nebylo cílem. Srovnání kulhá věcně, místně i časově.
  4. Jestli s něčím srovnávat, pak s bratry Mašínovými.--Tomas62 (diskuse) 26. 10. 2013, 19:09 (UTC)