Diskuse:Vickers Wellington

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím, při pohledu na tabulku technických dat Wellingtonu (nemluvě o dalším) jsem se doslova zděsil… Minimálně bych doporučoval prostudovat si práci věnovanou tomuto typu z pera p. Miroslava Pajera, která vyšla v nakl. Naše vojsko, v edici Triáda, v r. 1987 (dnes již neexistující — k naší smůle).

Z dalších lze doporučit řadu prací p. Václava Němečka, popř. články publikované v časopise Letectví & Kosmonautika (zejména v rubrice Letadla 1939-1945, kterou pan Němeček vedl téměř až do svého skonu). Z cizojazyčných pak minimálně „British Bombers since 1914“ a „Vickers Aircraft since 1908“, obě vydané v nakladatelství Putnam.

RNAS ??!![editovat zdroj]

Bylo by možno objasnit zmínku o službě Wellingtonu u RNAS (Royal Naval Air Service), kterážto složka zaniká k 1. dubnu 1918? (Sloučením Royal Flying Corps s Royal Naval Air Service vzniká k 1. dubnu 1918 Royal Air Force.)

Nejen RNAS[editovat zdroj]

Osobně se domnívám, že faktická správnost článku o Wellingtonu by měla být zpochybněna - viz třeba výše zmíněná záměna pojmů Royal Naval Air Service a Coastal Command Royal Air Force. Vzhledem k významu typu Vickers Wellington pro československou leteckou historii navrhuji zpracovat článek znovu a pořádně.--Pike 19:24, 28. 2. 2008 (UTC)

RNAS se do textu dostala už při založení pahýlu (viz [1]) a později to nikdo neopravil. Vzhledem k významu typu jsem také pro napsat ten článek pořádně, ale osobně na to teď nemám ani čas ani literaturu :-( --Pazuzu 20:37, 28. 2. 2008 (UTC)