Diskuse:Validita (výzkum)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozdělit[editovat zdroj]

Validita ve výzkumu a v testu je něco jiného - jedno popisuje správnost vědeckého postupu, druhá je vlastností (zejména) psychologického testu. Proto část Další druhy validity patří pryč, naopak stávající text by to chtělo rozvést a doplnit (ekologická validita se např. používá v obou souvislostech apod.). --Hynas (diskuse) 16. 5. 2013, 09:57 (UTC)

Normalizované názvosloví ve zkušebnictví (ČSN EN ISO 17025 například) je "zkouška", "metoda", "validace metody", tedy nikoliv "test", "postup", "validizace". To je potřeba taky vzít v úvahu. Co říkají vědci a psychologové, nevím. I můj spellchecker (doma, kde jsem to určitě nedoplňoval do slovníku) mi validizaci podtrhává, zatímco validaci nikoliv. --Uacs451 (diskuse) 16. 5. 2013, 10:18 (UTC)

Pravopisně správně je samozřejmě validace, validizace je chybně (viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=validace&Hledej=Hledej). To ale není moc k věci stran rozdělení či nerozdělení článku? --Hynas (diskuse) 16. 5. 2013, 12:36 (UTC)
Jasně. Chtěl jsem říct, že o validaci metody se mluví nejen ve vědě a výzkumu, a věcně jde pořád o totéž. Při dělení článku a volbě názvu té příslušné části by se k tomu mělo přihlížet. Technické normy popisují "validované metody". -- Pozn. Jde o gramatiku, nikoliv o pravopis. --Uacs451 (diskuse) 16. 5. 2013, 13:19 (UTC)